粉嶺~聯和墟其實有好多不錯的餐廳,今次我地去食lunch試咗係-聯昌街街尾有間叫「特餐。蕃茄湯專門店🍅」餐廳,位置係群記豬手再行前少少(馬會隔離)。招牌好直接~蕃。茄。湯🍅!!平時我也喜歡蕃茄湯底,E度主打係蕃茄湯底,當然一定要試下啦!其實佢裝潢係西式餐廳格局,環境舒服,不錯!其實佢重多款其他野食,見到午餐有個叫芥末汁豬扒都好想試!但都係比較想試下個蕃茄湯底先,於是揀咗~特餐$36(凍飲+$2)!特餐menu配料勁多!(見特餐menu圖):我自選揀咗:🔸奶醬厚多士(因招牌沙律已賣曬了!失望😣)🔸配  雞肉菠蘿配炒蛋(可改奄列)🔸雞翼配南瓜蕃茄湯螺絲粉(可另選秘制胡椒豬骨湯)🔸凍檸茶<<<<<<<<<<<<<<<<🔸>>>>>>>>>>>>>>>🍲 「雞翼配南瓜蕃茄湯螺絲粉🍅」,先講下南瓜蕃茄湯味道~~佢不會好似出面一般餐廳,蕃茄湯底好多時比較

門外環境
特餐menu配料勁多!(見特餐menu圖):
特餐menu

我自選揀咗:
🔸奶醬厚多士(因招牌沙律已賣曬了!失望😣)
🔸配  雞肉菠蘿配炒蛋(可改奄列)
🔸雞翼配南瓜蕃茄湯螺絲粉(可另選秘制胡椒豬骨湯)
🔸凍檸茶
🍲 「雞翼配南瓜蕃茄湯螺絲粉🍅」,先講下南瓜蕃茄湯味道~~佢不會好似出面一般餐廳,蕃茄湯底好多時比較酸,E間以蕃茄混合甜甜南瓜出來味道,十分不錯喎!!味道不會太淡或太濃,剛剛好!螺絲粉吸收曬D湯,加上有D紅蘿蔔及薯仔配料!好味!飽滿肥美的雞翼有三大隻,係用鹵水方法整的,味道可以,食到尾發現其中一隻不太熟,(朋友同店員略為反映),店員之後主動更換另一隻給我,看到此店待客態度也不錯!
「雞翼配南瓜蕃茄湯螺絲粉」

🍗  再看「雞肉菠蘿炒蛋」~這個我自選的奇怪的配搭!個炒蛋好滑!好有蛋味!雞肉少少燶燶地但又嫩滑!配上甜甜的菠蘿,幾特别!「多士」方面,估唔到E個奶醬厚多士,亦都好味,厚身多士外脆入軟,夠脆又夠熱!配上煉奶花生醬,正!
雞肉菠蘿配炒蛋(可改奄列)+奶醬厚多士

🍹 「凍檸茶」茶味可以,但冰比較多。
凍檸茶

總括而言:「特餐」整體不錯!店員好有禮貌!待客態度友善!見鄰枱個碟炒意粉好香!下次會再來試下!這個南瓜蕃茄湯底,蕃茄迷不妨一試!(不用加一)價錢合理!
尚有午餐/下午茶餐/及其他選擇。
下午茶餐
廚師意粉推介
飲品/及特飲
$38 (Lunch)
「雞翼配南瓜蕃茄湯螺絲粉」
雞肉菠蘿配炒蛋(可改奄列)+奶醬厚多士
  • 「特餐」配蕃茄南瓜湯底