2023-06-28
朋友話Hilton Garden 中菜廳推出咗懷舊嚐味宴,有多款經典菜式,有啲「那些年」嘅菜式,喺一般酒店、酒樓唔易搵到,今日同屋企人嚟試吓。金牌叉燒配秘製蜜餞豆叉燒選用半肥瘦部位,肉質軟綿,配上秘製叉燒醬,加上叉燒燒得啱啱好。叉燒表面有少少焦香,但咬落口有溶化嘅感覺,好味燒雞肝配蝦多士好少見嘅懷舊菜式,秘製醬汁醃製雞肝,好入味。雞肝質地細膩、風味鮮美,食入口有陣陣濃郁芳香嘅香味,餘韻悠長。蝦多士炸得啱啱好,香而不膩,久別嘅懷舊味道日本蜜瓜花膠爵士湯選用日本蜜瓜,令到花膠湯分外清甜。花膠大大隻,好有口感,飲完覺得個人好滋潤懷舊錦鹵雲吞細個成日食錦鹵雲吞,但係而家酒樓已甚為罕見,喺又一經典懷舊菜式。呢度嘅錦鹵醬汁嘅甜酸比例好啱,醬汁帶點輕微杰身,讓醬汁可以掛喺雲吞上面;加上醬汁內有好多配料(魷魚、豬肉、三色椒等),十分豐富。炸雲吞入面有鮮蝦,配上美味錦鹵醬汁,十分開胃古法蒸龍躉班球龍躉好厚肉,好有口感。用上古法炮製,食出龍躉嘅鮮美,好豐富福祿壽瑤柱富貴包用腐皮包裹菇類、豬內,加上瑤柱醬汁,感覺幾清新又滿足金華玉樹雞(半隻)雞肉鮮嫩,用上十分惹味嘅金華火腿,同秘製濃汁炮製。每件雞件本身已好
金牌叉燒配秘製蜜餞豆
燒雞肝配蝦多士
蝦多士炸得啱啱好,香而不膩,久別嘅懷舊味道
日本蜜瓜花膠爵士湯
懷舊錦鹵雲吞
古法蒸龍躉班球
龍躉好厚肉,好有口感。用上古法炮製,食出龍躉嘅鮮美,好豐富
福祿壽瑤柱富貴包
用腐皮包裹菇類、豬內,加上瑤柱醬汁,感覺幾清新又滿足
金華玉樹雞(半隻)
雞肉鮮嫩,用上十分惹味嘅金華火腿,同秘製濃汁炮製。每件雞件本身已好有鮮雞味,加上金華火腿、醬汁,十分入味,啱晒喜歡食雞嘅朋友
鮮茨實濃湯浸菜苗
比較少見嘅特色菜- 用上鮮茨實秘製濃湯浸鮮嫩菜苗,好入味,食唔停口,感覺好清新、健康
原隻九頭鮑魚荷葉飯
鮑魚都幾大隻,用上秘製方法烹調,好滋味。荷葉飯炮製得好入味,白飯帶有優香葉清新香氣,而且同鮑魚和其他配料(冬菇、蝦米⋯)一齊蒸,將食材精華滲透入米飯之中。加上米飯粒粒分明,好有效勁,小朋友都食唔停口
甜品三重奏
手製客家攬仁豆沙茶粿、椰汁紅豆糕、蓮子桑寄生蛋茶
甜品都無令人失望,有三種唔同經典懷舊甜品,其中蓮子桑寄生蛋茶係我嘅至愛,用上大大粒蓮子,感覺好養生。三款甜品嘅甜度啱啱好,唔會覺得悶膩,真係大滿足
呢一餐飯嘅份量係非常飽足,夠晒六位享用。每一道菜色都feel 到係精心設計,而且食得出每道用上乘食材炮製。
呢一個餐單,都好適合同長輩嚟食,相信佢哋可以尋回「那些年」嘅感覺,一定會食得好開心