2020-09-05
Hotel Icon 推出了「馬來西亞榴槤節2020」HK$598另收加一服務費初時推出2020年8月份週末共四場,立即爆滿,加開左2場,都一樣即時爆滿,心有不甘,致電排Waiting list,一星期後收到Hotel Icon來電通知,於當晚11:59前繳付全數款項,可享早鳥優惠HK$568已包括加一服務費,不容有失,立即付款,與瑪莉及伯友,我們仨齊齊去嘆榴槤大餐因疫情關係已由8月22日推遲到今日9月5日進餐,11:30am已到達Hotel Icon 一樓的Silverbox 宴會廳宴會廳非常靚又大,樓底又高又冇柱,非常適合擺婚宴,今餐我哋都覺得有參加高級婚宴嘅感覺酒店為咗配合政府,在位置方面都做咗好多功夫,原本可以坐八個人嘅位置,佢分配給三個人,確保每枱都相隔1.5米或有透明膠板相隔,今日出席者都好多單數,所以酒店變相又做少咗好多生意冇辦法啦,搵榴槤愛好者真係唔容易,我地本身訂3位,所以酒店幫我地安排了分枱,雖然我一個人坐四個人嘅位置,但係張枱都比我擺滿晒食物服務員水準好高,比平時食自助餐質素係提高左好多,今餐完全係貴賓級嘅享受。今餐主角係每位一碟5件的榴槤拼盤,五款新鮮直送到港的
今餐主角係每位一碟5件的榴槤拼盤,五款新鮮直送到港的榴槤大集合D88小甜甜、D24老樹蘇丹王、D197老樹貓山王、D101紅肉 及 D200黑刺
本人最愛呢三款榴槤,清甜美味D88小甜甜、D24老樹蘇丹王、D200黑刺。
仲有每人一客的清甜老火貓山王榴槤燉湯及貓山王榴槤焗釀鮮蟹蓋
重點推介藍花榴槤糯米糕、班蘭榴槤椰子蛋糕、榴槤椰子布甸、榴槤雪糕與山竹雪芭
熱葷方面榴槤焗釀鮮蟹蓋、百合雪棗榴槤燉土雞、金絲果皇龍鳳卷配榴槤千島醬
多款招牌亞洲美食必食羊架、新鮮魚生、海鮮冷盤、榴槤肉骨茶、檳城喇沙
基本上每樣食物食一件都已經好飽,仲要係我唔係每款都有食到,就已經投降
飲品無限暢飲有橙汁、汽水、咖啡、仲有香檳囉飲二杯已有醉意
榴槤王子Danny做左司儀,3小時冇冷場,介紹今餐榴槤美食、介紹好多同榴槤/酒店/檳城的內容、問答遊戲、抽獎活動可惜我地冇被抽中
中獎者真係錦上添花,佢地真係值回票價,有賺先啱
基本上今餐所有嘅食物出品都好好味,高質素,佢嘅羊架係我食過自助餐中最出色嘅少少可惜係冇Hotel ICON最美味嘅海南雞飯
出年我都一定要再參加
希望Hotel ICON出年的榴槤節可以比今年有出席的人優先訂坐。