2023-04-18
香港有5間分店嘅蟹仙海鮮蒸氣碢,嚟緊會係鯉魚門開新分店,仲會係180度全海景😍 今日就去咗銅鑼灣分店食,全程有專人幫手蒸海鮮,唔洗自己落手,所以每樣海鮮都蒸得剛剛好!呢度主打蒸氣火鍋,配以各種新鮮海鮮,而且全部海鮮都係飛機貨空運返嚟,聽講啲海鮮都係老闆親自揀,所以質素絕對有保證👍🏼👍🏼今次同朋友揀咗尊貴海鮮套餐($449/每人)我地揀咗嘅海鮮有:1️⃣ 黃金翡翠螺2️⃣ 日木野生大赤蝦 3️⃣ 紐西蘭刀具蚌4️⃣ 台灣九孔鮑魚5️⃣ 韓國斧山珍珠蠔6️⃣ 大西洋野生活青口7️⃣ 野生琵琶龍蝦8️⃣ 太平洋饅頭蟹 9️⃣ 菲律賓野生奄仔蟹 1️⃣0️⃣ 有機蔬菜-日本野生大赤蝦🦐,蝦頭特別多膏,啲膏勁creamy😍 肉質鮮甜爽口。-大西洋野生活青口,原來野生嘅青口仲貴過鮑魚😮不過平時都好少食到野生活青口,肉質特別大粒鮮甜同埋都好乾淨無沙。- 台灣九孔鮑魚,鮑魚洗得好乾淨,完全冇腥味,肉質彈牙,而且已經離咗殼食得好方便👍🏼-野生琵琶龍蝦,平時龍蝦就有食過,但琵琶龍蝦真係第一次食,佢嘅外表摸落係絨毛面咁好得意,肉質無平時龍蝦咁實,但都啖啖肉,仲超級鮮甜,個人覺得比龍蝦好食,一定要試🤤-太平洋饅頭蟹,一年得幾個月有得食,咁啱遇到呢個月都
今次同朋友揀咗尊貴海鮮套餐($449/每人)
我地揀咗嘅海鮮有:
7️⃣ 野生琵琶龍蝦
8️⃣ 太平洋饅頭蟹
9️⃣ 菲律賓野生奄仔蟹
1️⃣0️⃣ 有機蔬菜
-太平洋饅頭蟹,一年得幾個月有得食,咁啱遇到呢個月都有得食,味道超鮮甜,肉質就唔係好多,主要係食個鮮味。
- 菲律賓野生奄仔蟹 🦀 呢個真係主角,超級多膏,的膏好香甜,而且啲肉都勁鮮甜,果種鮮味好食到唔識形容,包你食過翻噚味😋
最後就係個粥底啦,吸收晒所有海鮮嘅精華,超鮮甜,仲會加入菜譜葱花,好惹味!粥用咗芋頭 、豬骨、粟米等材料!
食完仲有甜品食,係椰汁燉雪燕,滋味養顏😋👍🏼
呢度服務好好,每道蒸海鮮都有專人同你介紹同幫你蒸埋,而且海鮮真係好新鮮,同埋價錢都唔貴,真係絕對值得嚟食👍🏼👍🏼👍🏼