Restaurant: Crab Fairy
Info:

朋友勁鐘意食海鮮,放工就同佢去左食一間以野生海鮮做主題嘅蒸氣石鍋店當中的尊貴海鮮套餐仲可以一次食到多款新鮮海鮮,岩曬海鮮控朋友餐廳老闆每日都會挑選世界各地「野生」海鮮,以天然純樸鮮味十足的蒸氣石碢蒸煮,可以食出各種海鮮的原汁原味食物方面:尊貴海鮮套餐 (野生膏仔蟹、太平洋饅頭蟹、野生琵琶龍蝦、台灣九孔鮑魚、大西洋野生青口、加拿大野生海虎蝦、韓國斧山珍珠蠔、蟹黃大元貝、黃金翡翠螺、有機蔬菜籃、粟米豬骨粥及甜品)野生琵琶龍蝦 : 琵琶龍蝦真係第一次食,肉質鮮甜味十足,仲爆曬膏,味道驚喜野生膏仔蟹 : 膏蟹夠曬多膏,肉質飽滿,開邊蒸之後滿滿既蟹膏滿瀉出黎,又香又鮮甜蟹黃大元貝 : 元貝厚身爽彈,再加上蟹黃一齊食,夠曬鮮甜台灣九孔鮑魚 : 鮑魚蒸得時間剛剛好,彈牙鮮甜有嚼勁,口感一流黃金翡翠螺 : 肉質厚肥有嚼勁,蘸少少豉油帶出鮮味韓國斧山珍珠蠔 : 珍珠蠔海水味較重,蠔身細細粒但蠔味極濃大西洋野生青口 : 肉質嫩滑,充滿甜味及海水味,野生青口比一般青口鮮甜加拿大野生海虎蝦 : 蝦肉厚鮮甜帶少少蝦膏,爽口彈牙,原汁原味食都好好味有機蔬菜籃 :  蔬菜籃有生菜、娃娃菜及粟米,生菜同娃娃菜爽甜,粟

食物方面:

蟹黃大元貝 : 元貝厚身爽彈,再加上蟹黃一齊食,夠曬鮮甜
黃金翡翠螺 : 肉質厚肥有嚼勁,蘸少少豉油帶出鮮味
韓國斧山珍珠蠔 : 珍珠蠔海水味較重,蠔身細細粒但蠔味極濃
有機蔬菜籃 :  蔬菜籃有生菜、娃娃菜及粟米,生菜同娃娃菜爽甜,粟米多汁鮮甜,白灼後加少少豉油都夠好味
粟米豬骨粥 : 粥底充滿海鮮嘅精華,再加入排骨、粟米做配料,軟綿入味,鮮味十足,再加少少菜甫同蔥花增加味道,飽肚暖胃
2024-10-18
2024-09-30 4914 views
今次我地去左銅鑼灣行街,順便黎食蒸氣海鮮,呢度就有間蒸氣海鮮店,有好多套餐都做緊5折起既優惠,我就一早book定位,驚黎再冇位既話有排等😆餐廳環境乾淨企理,空氣流通做得非常好,唔會因為全部都係蒸氣鍋,而有悶焗嘅感覺,餐廳有自己既養殖池,可以見到所有海鮮都非常生猛,食蒸氣火鍋之前,餐廳會將所有餐具用蒸氣消毒一次,乾淨衛生🫡尊貴海鮮套餐 ($449 一位)我地就揀左尊貴海鮮套餐,佢既海鮮拼盤包括有鮑魚,生蠔,聖子王,蟹黃大元貝,大虎蝦,韓國鰻魚,澳洲龍蝦同埋綠膏蟹,種類非常之多🦪🦞🦀所有蒸氣鍋都會有店員幫手蒸煮,佢地會因應唔同海鮮烹調既時間及味道淡濃按次序蒸煮海鮮,確保我哋食到係海鮮係最佳蒸煮時間及味道,因為新鮮,所以所有海鮮都非常彈牙鮮甜,可以唔洗加任何調味就食到海鮮本身最鮮甜自然味道😋咁多海鮮當中我最鐘意就係綠膏蟹同埋澳洲龍蝦,蟹膏滿瀉,龍蝦肉結實鮮甜,食完海鮮仲會一個蔬菜籃,而且蒸完所有海鮮後,鍋底會有一個吸收咗海鮮精華嘅粥,粥底因為融入咗唔同海鮮嘅精華,味道清甜,而且又暖胃飽肚🥬🥣最後臨走前餐廳仲送上每人一碗椰汁雪燕糖水,清潤滋補👏🏻呢間餐廳服務周到,全程係身邊逐一服務解說,又幫手

尊貴海鮮套餐 ($449 一位)

最後臨走前餐廳仲送上每人一碗椰汁雪燕糖水,清潤滋補👏🏻

呢間餐廳服務周到,全程係身邊逐一服務解說,又幫手將煮好既海鮮逐一放到每個人碟上,仲會推介唔同海鮮應該用咩醬料先品嚐到最佳美味,d海鮮又夠曬新鮮,感受到餐廳對每一樣食材嘅用心🥰
2024-09-22
  • 尊貴海鮮套餐
6 day(s) ago 0 views
好鍾意「蟹仙」理念,將每日捕獲野生海鮮由世界各地空運至港,確保新鮮和生猛。蒸煮過程不加任何調味料,每一口來自海鮮嘅自然鮮味,店員會幫手放海鮮入蒸爐,坐定定等食就得。尊貴海鮮套餐野生膏仔蟹:蟹肉質鮮美且汁水充盈,咬落口蟹肉鮮甜美,膏脂濃郁。韓國釜山野生鰻魚:蒸熟咗嘅鰻魚肉質彈牙柔滑,沾少許豉油、蒜蓉調味更鮮。加拿大野生海虎蝦:肉質緊實,每一口都充滿自然嘅甘甜味道。野生琵琶龍蝦:琵琶龍蝦肉質鮮嫩多汁,口感豐富清新,充滿鮮甜味道。秘製原隻南非乾鮑:乾鮑口感嚼勁十足,非常彈牙,用咗秘製醬汁整,乾鮑好入味。大西洋野生青口:青口肉質鮮嫩細膩,口感滑順,帶著海水嘅鹹香味。韓國釜山蠔:肉質滑嫩,帶著海水的鮮咸味。紐西蘭刀貝蚌:肉質緊實而細嫩,味道鮮甜多汁,口感滑順。蟹皇大元貝:元貝大大隻,加左好多蟹皇,肉質鮮甜。粥底本身用豬骨煲咗,濃稠滑順,吸收左海鮮嘅鮮味,味道一流。

野生膏仔蟹:
蟹肉質鮮美且汁水充盈,咬落口蟹肉鮮甜美,膏脂濃郁。

加拿大野生海虎蝦:肉質緊實,每一口都充滿自然嘅甘甜味道。

秘製原隻南非乾鮑

韓國釜山蠔:肉質滑嫩,帶著海水的鮮咸味。
韓國釜山蠔

紐西蘭刀貝蚌:肉質緊實而細嫩,味道鮮甜多汁,口感滑順。

蟹皇大元貝:元貝大大隻,加左好多蟹皇,肉質鮮甜。
蟹皇大元貝

粥底本身用豬骨煲咗,濃稠滑順,吸收左海鮮嘅鮮味,味道一流。
粥底
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗銅鑼灣調查呢間海鮮蒸氣鍋,餐廳老闆做海鮮批發,供應多款野生海鮮係出面好少食到,食材高質新鮮,店員仲會幫忙蒸海鮮,服務周到🦞🦀尊貴海鮮套餐 $449🦪秘製原隻南非乾鮑🙋🏻‍♂️表示乾鮑配上香菇,口感煙韌,味道鮮香🐟韓國釜山野生鰻魚|🦐加拿大野生海虎蝦🙋🏻‍♂️表示鰻魚肉質厚實,食落啖啖肉,有鮮味,虎蝦鮮甜,口感彈牙🦪蟹皇大元貝|🦪韓國釜山蠔🙋🏻‍♂️表示元貝爽口配上濃厚蟹皇,食落鮮甜甘香,釜山蠔口感嫩滑,有淡淡海水味🐚大西洋野生青口|🐚紐西蘭刀貝蚌🙋🏻‍♂️表示青口充滿濃郁海水味,口感柔軟,刀貝食落爽口,味道鮮甜🦞野生琵琶龍蝦|🦀罕有藻食綠膏蟹🙋🏻‍♂️表示琵琶龍蝦外形好似條魚咁,好可愛,肉質彈牙,味道鮮甜,綠膏蟹主要食海藻,所以啲蟹膏係綠色,蟹身啖啖肉好有口感,超多蟹膏,食落甘香味鮮🥬有機蔬菜籃🙋🏻‍♂️表示蔬菜就咁蒸,吸收咗海鮮嘅精華,唔需要調味都好清甜,粟米食落爽口鮮甜🍚粥底 +$15🙋🏻‍♂️表示個粥份量好多,加咗粟米,芋頭同排骨等配料,吸收咗海鮮嘅精華,食落充滿鮮味,口感軟綿📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度 9/10

🦞🦀尊貴海鮮套餐 $449
🦪秘製原隻南非乾鮑
🙋🏻‍♂️表示乾鮑配上香菇,口感煙韌,味道鮮香
韓國釜山野生鰻魚|加拿大野生海虎蝦

大西洋野生青口|紐西蘭刀貝蚌
罕有藻食綠膏蟹
有機蔬菜籃
2025-02-25 0 views
海鮮蒸鍋味道鮮美,且保留了海鮮的原汁原味,非常適合喜愛清淡飲食的食客。環境寬敞,座位坐得好舒服,更有多款套餐選擇,適合一班朋友過嚟小聚!海鮮好新鮮,而且龍蝦同埋蟹都係爆膏//尊貴海鮮套餐1.罕有藻食綠膏蟹(超甜)2.韓國釜山鰻魚(超爽)3.澳洲青年龍蝦(香膏)4.秘製原隻南非鮑(配花菇)5.大西洋的野生青口6.野生海虎蝦(嫩滑+蝦膏)7.韓國斧山蠔(肥美嫩滑)8.蟹皇大元貝(精緻華麗)9.有機蔬菜(好健康)10.粥底(好好味)11.精美甜品(透心涼)真材實料。真的新鮮!

海鮮好新鮮,而且龍蝦同埋蟹都係爆膏

//尊貴海鮮套餐
1.罕有藻食綠膏蟹(超甜)
2.韓國釜山鰻魚(超爽)
3.澳洲青年龍蝦(香膏)
4.秘製原隻南非鮑(配花菇)
5.大西洋的野生青口
6.野生海虎蝦(嫩滑+蝦膏)
7.韓國斧山蠔(肥美嫩滑)
8.蟹皇大元貝(精緻華麗)
9.有機蔬菜(好健康)
10.粥底(好好味)
11.精美甜品(透心涼)

真材實料。真的新鮮!

2025-02-25 0 views
食海鮮從來都係食蒸嘅先食到原汁原味!蟹仙位於銅鑼灣謝斐道嘅地鋪同一樓,交通便利,裝潢帶有濃厚嘅港式海鮮菜館氣氛,簡約又舒適,專業蒸海鮮嘅設備,仲有專人全程招待,直接升級你嘅用餐體驗!呢度嘅富貴海鮮套餐係招牌之選,食材包括澳洲青年龍蝦、南非乾鮑、加拿大虎蝦、 韓國釜山蠔等,全部都係鮮甜到不得了! 黎到蟹仙當然要食蟹,經過蒸煮後肉質鮮嫩彈牙,鮮味濃郁。蒸煮方式保持食材原汁原味,新鮮程度每一啖都感受到,海鮮味濃而唔腥。而且,餐廳仲附送有機蔬菜拼盤,讓你可以一邊享受濃郁海鮮,一邊平衡清新嘅口感。 最後食埋蒸煮後嘅粥底更加滿足。

2025-02-23 40 views
蟹仙 (銅鑼灣)今次同朋友黎到銅鑼灣蟹仙呢間分店試試,鐘意食海鮮嘅朋友都要黎試試咁我地就叫左尊貴海鮮套餐,見到套餐都有好多唔同款式嘅海鮮,都係講500蚊左右,食海鮮黎講真係好平到上碟見到每款海鮮都好新鮮😘膏蟹同埋龍蝦都有好多膏肉特別香甜,仲有鰻魚、鮑魚、青口、虎蝦、生蠔同埋大元貝,每款海鮮都有店員親自幫你煮同剪,唔需要擔心唔知煮幾耐或唔識食,店員都好有耐性同你講解應該點食或食邊個位,十分細心體貼,最後仲有個蔬菜盤同粥底食,不過粥底淡左少少,如果連埋海鮮殼一齊煮會唔會再鮮味D,不過整體黎講都好滿足,每樣海鮮我地都好滿意,下次可以再試試其他套餐同海鮮🍻🍻
蟹仙 (銅鑼灣)

2025-02-02 441 views
我哋都係第一次嚟到有專人蒸煮海鮮嘅店舖,感覺好新奇。尊貴海鮮套餐因為每種海鮮蒸煮嘅時間都唔同,如果蒸得太耐可能海鮮會變老,呢度就有專業嘅店員幫手,逐樣逐樣海鮮咁蒸,控制同埋配合好蒸煮時間,唔單止可以食到海鮮嘅鮮味,更加可以避免因為海鮮蒸好之後攤太耐而變腥,而且店員亦有好耐心咁樣話俾我哋知每一樣海鮮最推介嘅食法,成個體驗都非常好澳洲青年龍蝦唔算話大隻,但係竟然有少少蝦膏,一挑一大嚿肉挑出咗嚟,殼薄肉厚滿,肉質鮮甜嫩滑,口感細膩。韓國釜山蠔未蒸之前非常大隻,蒸完之後縮咗少少水,味道來講,雖然唔及外國生蠔蠔味濃郁,但鮮味十足,鮮甜。紐西蘭刀背蚌相對大西洋野生青口較彈牙有咬口,需要一啲時間去咀嚼,但兩個都相對比較厚身,嫩滑鮮甜。
我哋都係第一次嚟到有專人蒸煮海鮮嘅店舖,感覺好新奇。

紐西蘭刀背蚌
2025-01-29 413 views
對於唔太識得烹煮海鮮,但又想食新鮮既海鮮,一定要去蟹仙,因為有專人蒸煮每日新鮮運到既海鮮,以及講解每個海鮮最佳食法,對每款海鮮蒸煮時間都嚴格控制,避免蒸煮過老,又可以一路跟朋友聊天,一路食到熱烘烘既美食,服務一流。我地今次選擇左尊貴海鮮套餐 $449藉住猛火高溫蒸煮海鮮,可以鎖住海鮮嘅鮮味,更加可以避免因蒸煮後,攤放時間過長而引致海鮮變腥嘅情況出現。加拿大野生海虎蝦千祈唔好點醬汁!突顯到自身新鮮、肉質結實甜美韓國釜山野生鰻魚肉質Q彈軟嫩,但小心有細骨澳洲青年龍蝦龍蝦肉厚滿,嫩滑鮮甜韓國釜山蠔鮮甜,帶有少許海水鹹味紐西蘭刀背蚌、大西洋野生青口厚身彈牙有咬勁蟹黃大元貝大大粒元貝遇上蟹籽,味道提鮮,滿口都係肉粟米豬肉粥豬肉粥經過熬製之後,綿滑細緻,帶有少許海鮮鮮味,但建議以少許海鮮做粥底,令到粥既層次更上一層。

我地今次選擇左尊貴海鮮套餐 $449

加拿大野生海虎蝦
千祈唔好點醬汁!突顯到自身新鮮、肉質結實甜美

韓國釜山野生鰻魚
肉質Q彈軟嫩,但小心有細骨

澳洲青年龍蝦
龍蝦肉厚滿,嫩滑鮮甜

韓國釜山蠔
鮮甜,帶有少許海水鹹味

紐西蘭刀背蚌、大西洋野生青口
厚身彈牙有咬勁

蟹黃大元貝
大大粒元貝遇上蟹籽,味道提鮮,滿口都係肉

粟米豬肉粥
依家好食又周到嘅海鮮蒸氣火鍋真係買少見少🥹趁住12月頭啱啱開始凍凍地,就同朋友book咗呢一間位於銅鑼灣嘅海鮮蒸氣火鍋試試佢🐚🦀話明試試佢,就揀咗一個相對實惠少少嘅套餐啦,每人$4xx🥰~本身以為份量唔多,但係食食吓又好飽喎!1. 太平洋饅頭蟹我同朋友一致俾佢蟹膏嘅份量驚艷到❤️🦀食極都仲有,唔單止蟹膏,仲啖啖肉添!依個套餐如果唔要饅頭蟹嘅話就係鰻魚🐟如果有興趣試吓蒸鰻魚嘅各位,呢個都不妨係一個好選擇!!2. 青口、海虎蝦、珍珠蠔⋯啲海鮮種類太專業啦,我都唔記得咗佢哋全名係咩,淨係記得新鮮同埋好好食🦐!我自己最滿意就係青口同埋蝦,珍珠蠔就正正常常啦,蠔嘅話我都係鍾意食生蠔多啲🦪最後,不得不提佢哋嘅服務真係好周到,雖然當日現場都好多客人,但係侍應哥哥們都會非常之詳細介紹每一種食材同埋食法,仲會親自過嚟幫你煮添😊🤭冬天凍到唔想郁嘅時候,呢間餐廳絕對係一個好選擇啦哈哈~~

1. 太平洋饅頭蟹

2. 青口、海虎蝦、珍珠蠔⋯

2025-01-22 361 views
突然想來個海鮮蒸氣鍋,品嘗最新鮮的原準風味選了一家餐廳老闆經營超過四十年海鮮入口的小店共有兩層,環境開揚寛闊,乾淨企理,有一個大魚缸門口的巨蟹裝飾很有氣勢,設有私人房間,隱私度高秘製原隻南非乾鮑口感軟嫩彈牙,滿滿鮑汁香味加拿大野生海虎蝦肥美爽甜,肉質結實,蝦味濃郁蟹皇大元貝大粒又厚身,以自家製了蟹皇醬添味韓國釜山蠔肉身順滑,蠔味鮮香,海水味重,沒有腥味澳洲青年龍蝦蝦肉雪白幼嫩, 蝦頭有不少蝦膏罕有菲律賓野生膏仔蟹,奄仔蟹膏豐滿綿滑,甘香鮮甜
突然想來個海鮮蒸氣鍋,品嘗最新鮮的原準風味
選了一家餐廳老闆經營超過四十年海鮮入口的
小店共有兩層,環境開揚寛闊,乾淨企理,有一個大魚缸
門口的巨蟹裝飾很有氣勢,設有私人房間,隱私度高
秘製原隻南非乾鮑口感軟嫩彈牙,滿滿鮑汁香味
秘製原隻南非乾鮑
加拿大野生海虎蝦肥美爽甜,肉質結實,蝦味濃郁
加拿大野生海虎蝦
蟹皇大元貝大粒又厚身,以自家製了蟹皇醬添味
蟹皇大元貝
韓國釜山蠔肉身順滑,蠔味鮮香,海水味重,沒有腥味
韓國釜山蠔
澳洲青年龍蝦蝦肉雪白幼嫩, 蝦頭有不少蝦膏
澳洲青年龍蝦
罕有菲律賓野生膏仔蟹,奄仔蟹膏豐滿綿滑,甘香鮮甜
野生膏仔蟹
2025-01-18
野生膏仔蟹
2025-01-02 547 views
趁平日冇咁多人黎食個海鮮大餐!呢間「蟹仙」就黎銅鑼灣地鐵站行過黎都係2分鐘左右,好方便就腳,好岩收工約人食飯,難怪連平日大家都會book定位驚黎到冇位。今次試呢個尊貴海鮮套餐就已經好豐富,首先上個好大盤嘅海鮮拼盤,分別有超大只嘅虎蝦,青口,大元貝,刀貝蚌,鮑魚同生蠔。啲海鮮堅係又大又靚樣。仲有靚仔哥哥幫手調好時間一樣一樣咁蒸俾你食,完全唔使自己落手,好正呀。最震撼嘅係呢只「韓國斧山珍珠蠔」,超爆大只,蒸完即食超級美味,好滑好甜,仲未食過咁大只嘅生豪呢!只蟹皇大元貝又係唔輸陣,一樣又大又鮮美!烤鰻魚就食得多了,蒸鰻魚又係第一次,又係好大一塊肉,配上特製嘅Wasabi 醬汁, 鮮甜!食完咁多仲有重點食物:龍蝦同膏蟹!只龍蝦估咁到一人一只都有咁大只,比出面食嘅大好多,而且唔係得半只,超驚喜!只膏蟹一樣好足秤,食完佢已經好飽了。收尾仲有個鮮菜籃同蒸氣鍋下面吸收晒所有海鮮精華嘅海鮮粥,食到超飽!

Dinner
呢間蒸海鮮係銅鑼灣見過好多次,已經好想食!今竟然來食,就食好DD,揀左尊貴海鮮套餐$449一位,有10款海鮮,包括膏蟹,南非乾鮑、紐西蘭月亮貝、加拿大海虎蝦、鰻魚、韓國釜山珍珠蠔、澳洲龍蝦、蟹皇大元貝,而且仲有蔬菜籃,超級豐富。我自己就真係唔識控制火候,幸好呢度會有店員幫手睇住,基本上係逐樣海鮮幫你計時,可以慢慢食+傾計。要讚一讚,真係好勤力幫我地換碟同蒸海鮮。整體來講, 鮑魚大隻彈牙,蠔係超級大隻好好食,推薦蟹黃大元貝,有秘製的蟹膏好正。第一次食蒸鰻魚,原來甘好食👍最精華都係蒸鍋的粥底。吸收海鮮的精華,非常鮮甜。以食海鮮的價錢來講都算合理,鍾意食海鮮既可以體驗下。🥢蟹仙海鮮蒸碢大公館 🌏銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖至1樓
呢間蒸海鮮係銅鑼灣見過好多次,已經好想食!今
第一次食蒸鰻魚,原來甘好食👍
最精華都係蒸鍋的粥底。吸收海鮮的精華,非常鮮甜。
以食海鮮的價錢來講都算合理,鍾意食海鮮既可以體驗下。
🥢蟹仙海鮮蒸碢大公館
🌏銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖至1樓
2024-12-23 414 views
同朋友再次番來食蒸氣海鮮鍋~ 銅鑼灣分店真係好方便。今次揀咗個$499嘅尊貴海鮮套餐。食物keep到夠高質~ 仲要係時令精選呢勁多海鮮都好味,簡單分享下~🥢蟹黃大元貝:值得一提!加左蟹黃真係提升味道層次!好好味🥢澳洲龍蝦:原味大大隻龍蝦,真係非常之好食抵食🥢珍珠蠔:蠔味爆炸,肥美鮮甜🥢野生膏仔蟹:超大隻,大隻到以為自己食緊花蟹!但最正係肉夠鮮又厚實又要多膏🥢韓國鰻魚:未試過可以新鮮彈牙到爆,必試🥢原隻南非鮑魚:爽得黎又彈牙,口感層次滿分🥢野生青口:青口非常之鮮甜,仲食到少少海水味。保持到高水準🥢加拿大野生虎蝦:刺身級數!蝦頭膏濃郁回甘!蝦肉新鮮口感充滿彈性🥢蟶子皇:肥美厚肉,鮮甜多汁,口感爽口🍀蔬菜籃:有啖菜入口,可以解膩🥣粥底:吸收晒精華的粥底,再加埋蔥花勁正🍧椰汁燉燕窩:宜家只要用指定嘅電子支付就可以食多碗糖水~ 多料又夠清甜,值得食呢

勁多海鮮都好味,簡單分享下~
🥢蟹黃大元貝:值得一提!加左蟹黃真係提升味道層次!好好味

🥢澳洲龍蝦:原味大大隻龍蝦,真係非常之好食抵食

🥢珍珠蠔:蠔味爆炸,肥美鮮甜

🥢韓國鰻魚:未試過可以新鮮彈牙到爆,必試

🥢原隻南非鮑魚:爽得黎又彈牙,口感層次滿分

🥢野生青口:青口非常之鮮甜,仲食到少少海水味。保持到高水準

🥢蟶子皇:肥美厚肉,鮮甜多汁,口感爽口

🍀蔬菜籃:有啖菜入口,可以解膩

🥣粥底:吸收晒精華的粥底,再加埋蔥花勁正

2024-12-18
Dinner
最近,我的朋友帶我去了一間非常特別的餐廳,這裡專門提供野生蒸海鮮,「蟹仙」位於銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈1樓。這間餐廳的老闆在海鮮界已經聞名四十年,專注於入口蟹和各種海鮮,讓我對這次的用餐經歷充滿期待。菜單上的海鮮全都當日空運到港,保證新鮮。雖然我平時也會吃活海鮮,但這裡的味道真的讓我感受到與眾不同的體驗,尤其是那種野生的鮮味,讓我忍不住想要多點。我們點了不少菜,包括:- 罕有由菲律賓藻食的野生膏仔蟹- 韓國釜山的鰻魚- 澳洲青年龍蝦- 原隻南非鮑- 大西洋的野生青口- 加拿大的野生海虎蝦- 韓國斧山的珍珠蠔- 蟹皇大元貝- 有機蔬菜- 粥底每一道菜都充滿驚喜,特別是當我們品嚐到青蟹時,資深又靚仔的店員告訴我們關於蟹的知識。他提到,奄仔蟹、肉蟹和膏蟹只是簡稱,這些蟹的全名和口感各有不同。- **奄仔蟹**:這種蟹是未產過卵的處女蟹,擁有濃烈的黃膏和奶油香氣,肉質鮮美可口。- **肉蟹**:這是最罕見的蟹之一,稀有程度相當高,肉質實在,鮮味十足,還有香濃的黃膏。- **膏蟹**:這些蟹是產過卵的,身體經過變化,通常更加豐滿,充滿口感與鮮味。餐廳為了保留海鮮最純粹的鮮味,採用蒸氣石碣

我們點了不少菜,包括:

- 罕有由菲律賓藻食的野生膏仔蟹
- 韓國斧山的珍珠蠔
- 蟹皇大元貝
- 有機蔬菜
- 粥底

餐廳為了保留海鮮最純粹的鮮味,採用蒸氣石碣的方式來烹調海鮮。整個過程中絕不用任何調味料,讓海鮮的原汁原味得以發揮到極致。每台石碣下都有獨立的純正蒸餾水,經過加熱後形成的蒸氣,能夠將海鮮的精華保留到粥底中。因此,在享用完海鮮後,我們還能品嚐到充滿鮮味的粥底,真是一種難得的享受。

店員還告訴我們,青蟹的食物如果以青苔或海藻為主,身體會出現變化,膏會由黃膏變為綠膏。這種蟹的數量極為稀少,只有經過劏開才能辨識,所以能品嚐到藻食緣膏蟹的我們,真是十分幸運。

這次的用餐經歷不僅讓我品嚐到新鮮的海鮮,還學到了許多關於蟹的知識。餐廳的服務也非常周到,讓我們感受到賓至如歸的感覺。我絕對會推薦這間餐廳給喜歡海鮮的朋友們,這裡的野生海鮮以及獨特的烹飪方式,無疑是一次不容錯過的美食體驗。