身邊都有唔少人同我介紹過Fini‘s呢間意大利餐廳,鍾意食嘢嘅我一聽到可以任食就已經非常期待,終於上星期午餐嘅時候就訂左位去試一試。餐廳設有吧枱及開放式廚房,入面都算幾多檯環境寬敞,但午飯時間慢慢都會開始多人要等位,建議大家都提早打個電話預約。———————————————🌟Fini’s Famous Margherita $280成份Pizza都算幾巨型,非常適合打卡。而配料味道方面其實同一般嘅Margherita分別不大,唯一值得表揚嘅係佢個餅底非常香濃嘅麥味,而且焗得非常乾身同好有咬口,唔係果種非常油膩嘅餅邊,非常適合鍾意食麵包嘅朋友仔!.🌟Antipasti Buffet Only $139我一直最期待嘅就係呢個Buffet,但結果其實係有少少失望。前菜方面其實好多基本嘢例如麵包、沙律、芝士都有齊,但真正吸引嘅肉類實在係非常少,只有兩種火腿可以選擇,其他全部都係素食。服務方面,餐廳添食物嘅速度同份量都有改善空間,好多時啱啱拎出嚟就已經冇曬,供應跟唔上需求。.🌟Dry Rubbed Steak $ Fries (With Antipasti Buffet) $199牛扒反而係有意
🌟Antipasti Buffet Only $139
牛扒反而係有意外嘅驚喜,我哋叫咗Medium-rare,熟成度啱啱好,食落牛肉味道亦足夠濃郁,肉質方面夠腍亦唔會乾身。
🌟Penne Alla Vodka (With Antipasti Buffet) $169
呢碟菜式其實就係用紅醬、伏特加酒混合嘅醬汁煮長通粉,係一種常見嘅意大利麵。長通粉比起一般意粉相對煙韌有咬口,本身都有擔心過酒味會偏苦,但食落幾乎都冇酒味,酒主要都係調香同提味作用,令醬汁味道昇華。
🔶整體評價🔶
餐廳環境確實係好Chill,好適合大家聚餐,鍾意外國風啲仲可以叫杯啤酒坐Bar枱慢慢嘆。食物整體其實同期望有落差,始終一開始係好期待佢嘅半自助餐,但結果發現食物種類偏少同唔太吸引。相反佢本身嘅菜式味道幾好,除左以上特別點評嘅菜式外,我亦另外再叫咗其他意粉同肉類,味道都唔錯,但我個人都係會推介大家叫佢嘅牛扒,味道同口感都比部份扒房真係更出色。
🔸味道:6/10
🔸環境:8/10
🔸服務:6/10
🔸打卡指數:6/10
———————————————
🍽️Fini's (蘇豪)
📍中環蘇豪伊利近街49號地舖
G/F, 49 Elgin Street, Soho, Central
👉🏻#hkchiller美食地圖_中環
👉🏻#hkchiller午餐推介