相隔半年,阿叔再嚟大西北,就係要帶朋友嚟呢間主打拉麵配冷萃咖啡嘅拉麵店。上次嚟食過佢哋嘅白醬油高湯拉麵,估唔到半年後,拉麵店再次推出之前極受歡迎、以濃味取勝嘅「天」(雞白湯)、「地」(豚骨白湯)同「海」(蝦湯)湯底,每款湯底拉麵劃一$98,包多塊豚肩肉、白蔥、粟米芯、紫菜同無花果乾。🦐蝦湯拉麵 ($98) 湯底用上以牡丹蝦、海蝦,櫻花蝦烘乾打成嘅粉末,再加入店內特製嘅混合魚介同其他蔬果一齊熬煮而成,味道的確比出面拉麵店食到嘅更濃。配菜方面,佢哋特別加入無花果乾,老闆建議連埋豚肩肉一齊食,鹹味之中又帶點清甜,而且又可中和湯底嘅膩,非常聰明、又夠創意嘅做法。🐓雞白湯拉麵 ($98)同一樣嘅麵條、同一樣嘅配料,不過就換上以法國黃油雞熬製而成湯底,配合京蔥同薑,同樣味道濃郁。想味道層次再豐富啲,可加入自家製本地魚煮干乾粉以增加鹹鮮味。☕️冷萃咖啡 + 🍮昭和硬布丁 ($75) 用上埃塞俄比亞嘅日曬豆製成嘅冷萃咖啡,帶點士多啤梨香之餘,亦飲到淡淡甜味。建議食拉麵前同後都飲,咁你就會發覺咖啡味道嘅變化,我自己就感覺味道會多咗份微微嘅酸味,你呢?甜品方面,跟餐有蛋味香濃、充滿懷舊氣息嘅昭和布丁,亦可加

🦐蝦湯拉麵 ($98)

🐓雞白湯拉麵 ($98)

☕️冷萃咖啡 + 🍮昭和硬布丁 ($75)

甜品方面,跟餐有蛋味香濃、充滿懷舊氣息嘅昭和布丁,亦可加多$30升級至Tiramisu巴斯克蛋糕。呢款蛋糕咪講笑,超足料、超重份量,濃郁咖啡配上焦香芝士,雙重滋味,一次過品嚐晒。真心飽到食唔晒!😅😅😅