【大埔區】【小安南越南河粉】一個人喺大埔近太和嘅位置唔知食乜好,行經好多餐廳都冇乜感覺,已經有啲肚餓,見到呢間好似唔錯就走咗入去。入面都幾企理,唔會好侷或者有陣味,整整齊齊咁已經畀到好感我。環境上我要求真係好簡單,唔難做到。坐低就叫咗碗 $78 嘅「小安南火車頭湯河」,叫火車頭河嘅好處就係乜都有得食,諗都唔使諗。佢呢碗就有美國肩胛牛肉、牛丸、越式扎肉同埋雞絲,都幾多嘢。但係我有少少略嫌佢係偏細碗,預咗火車頭河係大大碗架嘛。味道上佢都唔錯嘅,啲食材正正常常,發揮出應有水準,都唔會話難食。講到自己咁餓,起碼都追加一款小食影張相畀大家睇,我就揀咗 $25 嘅「泰式魚餅」三件,佢釀咗好多辣椒喺入面,好辣,但係幾夾個魚餅,係好食嘅。之後我仲叫多個 $26 嘅「越南絲網春捲」四件,見佢貼咗出嚟,又平平哋咪食吓。炸到熱辣辣,幾好。嘢飲我飲 $48 嘅「鮮果牛油果沙冰」,係用心之作,牛油果味算濃嘅。咁樣食咗我 $177,我覺得以呢個質素嚟講唔算過份。。。(地址:大埔舊墟直街30號美利大廈地下10號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfo

(地址:大埔舊墟直街30號美利大廈地下10號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #foodies #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am大埔區 #大埔 #太和 #小安南越南河粉 #小安南火車頭湯河 #美國肩胛牛肉 #牛丸 #越式扎肉 #雞絲 #泰式魚餅 #越南絲網春捲 #鮮果牛油果沙冰 #1am1024 #1ambackup

• 鮮果牛油果沙冰