2024-12-21
話說今晚去咗鳥炎屋Torienya食晚餐,真係又驚又喜!用咗$500幾蚊食到高質日料😉👍🏻#美食推介 #日式料理 #必試 餐廳裝潢簡潔有型,日式風滿滿‼️木質餐枱配埋暖黃色燈光,氛圍溫暖舒服~仲有開放式廚房,可以望到師傅專心製作美食,增添咗幾分臨場感!而且座位間距夠闊,唔會覺得逼促,適合情侶或者幾位朋友聚餐💁🏻♀️#日式小清新 服務員態度非常好,落單又快又準,仲會細心解釋每道菜嘅特點,令人覺得好貼心~整體服務流暢,期間仲會主動問有冇咩需要添水或者加餐,真心好加分!#服務滿分 1️⃣ 左口魚壽司(2件) 🫶 如果你鐘意魚香味濃郁嘅壽司,絕對唔可以錯過!左口魚嘅炙燒處理,配埋香滑嘅醬汁,再加少少檸檬提升鮮味,入口即溶,超滿足💯 2️⃣ 鯛魚壽司🍣🐟 鯛魚片切得夠薄,口感唔錯,但味道稍為普通,冇左口魚咁突出。雖然唔係「Wow」嘅程度,但都係穩陣之選 #清新風味 3️⃣ 沖繩海葡萄沙律🌿 令人眼前一亮嘅健康小食‼️海葡萄啲「爆珠感」真係玩味十足,配埋沙律醬一啲都唔膩,食完感覺好refreshing😌 #健康又好食 4️⃣ 火炙鳥炎紅白卷🔥 呢道卷絕對係大熱推介‼️😃卷身擺盤精緻視覺同味覺都係滿分享受🔥👀
#美食推介 #日式料理 #必試
#日式小清新
1️⃣ 左口魚壽司(2件)
2️⃣ 鯛魚壽司🍣
3️⃣ 沖繩海葡萄沙律
4️⃣ 火炙鳥炎紅白卷
🔥 呢道卷絕對係大熱推介‼️😃
卷身擺盤精緻視覺同味覺都係滿分享受🔥👀
重點係三文魚經過炙燒後,表面微焦,帶出三文魚嘅油脂香氣,入口即化,唔會過份油膩~入面係文革魷魚🦑口感爽彈中帶少少嚼勁,鮮味十足,配埋壽司飯嘅醋香,成條卷層次感非常豐富!🍣✨ #口腔煙花 💥
5️⃣ 鐵板牛舌粒
🥩 牛舌粒煎得啱啱好,肉質爽口帶彈性,仲有鐵板香氣,簡直係必點之選!唯一小小意見係調味可以再重口味啲~但總體好滿意😌💕
6️⃣ (限定)日本雞皮串
🍢 雞皮串嘅焦香味超吸引,皮脆油潤,唔會太肥膩,仲係期間限定,食到真係賺咗😈👍🏻 #限定美味
7️⃣ 火炙燒玉子串(1件)
🍳 玉子串口感偏甜,炙燒後多咗層焦糖香,幾特別,但整體上比較普通,唔算驚艷~
整體黎講,呢餐又有創意又有質素,性價比算高😋加埋舒適嘅環境同貼心服務,真係值得一試‼️下次會再返嚟試其他菜式🍣🍢💛
#炭燒料理 #食肉控天堂 #必試壽司卷 #小店推介 #隱世美食