2024-02-21 918 views
【屯門區】【頂立】聽呢間餐廳個名會諗起三國鼎立嘅時期,但係睇埋係個頂字,就即刻聯想到頂天立地,係浩然正氣嘅感覺。果然喺門口就見到餐廳規則,當中睇得出店家好重視店員嘅餐牌介紹同埋顧客成個用餐體驗嘅節奏,就入去試吓佢。我哋都係叫加 $70 嘅「惡套裝」套餐,有甜品同嘢飲。主食方面我同事皮蛋哥試咗 $95 嘅「頂立雞白湯」拉麵,湯底係全雞製作,分別用咗法國黃油雞同鹿兒島若雞,冇落任何 cream,食到佢狀甚享受咁,我就知道鮮甜惹味啦。我就試 $95 嘅「頂立豚骨湯」,係用豚脊骨同日本北海道豬手起肉,勁嫩滑囉咩事。個白湯就用咗大量豚筒骨同埋肉,濃厚鮮甜,我都喪飲。我哋都有加 $18 試「溏心蛋」同加 $16 試「燒竹輪」,兩者都好味,無損拉麵味道。而享用食物期間,我哋都不忘嘆套餐包嘅「冷萃咖啡」,係洪都拉斯嘅 geisha 嚟。頭段係帶花香,中段帶啲提子味,尾段似龍井茶,少少 dry 嘅感覺,層次好鮮明。甜品係「昭和風硬布丁」同「巴西蛋糕」,兩者係各有千秋。先食前者,模仿日本昭和時代流行嘅全蛋布丁,比起牛奶布丁質感更厚實,蛋香味較濃。店家用日本曉雞蛋加 cream cheese 落去,口感甚至

先食前者,模仿日本昭和時代流行嘅全蛋布丁,比起牛奶布丁質感更厚實,蛋香味較濃。店家用日本曉雞蛋加 cream cheese 落去,口感甚至少少似蛋糕。焦糖就特登再雪,除咗甜味仲突顯到焦香嘅味道,燶燶哋、苦苦哋咁。

而後者嚟講,店員話已經係「第三代巴西蛋糕」,由就咁焗轉咗用蒸焗嘅方法,令我哋食落嗰陣係真係似就融嘅雪糕,而第三代師傅仲加咗奶酥入去,再香啲。連加一每人 $219,係味蕾嘅享受嚟,食到店家對好嘅用餐體驗嘅追求。。。

(地址:屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖)

@damn_lab_tm
@damn.hk.office

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #頂立 #虹橋美食 #頂立雞白湯 #頂立豚骨湯 #惡套裝 #冷萃咖啡 #coldbrew #geisha #昭和風硬布丁 #巴西蛋糕 #1am1301 #1ambackup
2024-02-21