2022-04-15
復活節假期又到啦,今次仲一連放四日咁多🎉,第一日放假就想近近地搵間餐廳悠閒地食個lunch☺️行行下個陣發現呢間坐滿人既冰室,裝修又新淨,就同屋企人入去試試👀◦ 🥘鮑魚雞煲轉套餐跟冬瓜豬骨薏米湯 (+$12)送上枱個陣雞煲係出曬煙,勁香🤩而且份量都幾大,有幾隻鮑魚係上面,整體黎講賣相好吸引!熱辣辣既雞肉同冬菇都煲得好入味🤤配料方面仲用左洋蔥、香蔥、蒜頭、薑,洋蔥尤其入味,我將D洋蔥全部食曬😆呢份雞煲撈埋白飯食真係好滿足!呢個價錢又有鮑魚又有雞,都幾抵食!冬瓜豬骨薏米湯真係好夠火候,有家的味道,飲完一碗都想飲多碗!感受到餐廳係用心去將呢份家庭溫暖帶比食客🥰◦ 🐔無骨海南雞飯跟羅宋湯 ($68)海南雞肉質幾滑,雞皮都幾爽口,食落唔會好油膩,而且份量好大😙!油飯份量同樣好大,粒粒分明,食落同樣唔會好油膩;不過我比較鍾意油D既飯。因為會更香😝◦ 🥤華田紅豆冰 (+$8) 鮮檸檬柑桔蜜 (+$12)店員一送上黎我地表示「咁!大!杯!」唔講仲以為係飲啤酒😂(睇圖都睇到我好用力拎住個杯,因為真係好重手😂)華田紅豆冰真係好特別,佢係沙冰,表面再鋪D紅豆,我都係第一次飲阿華田沙冰,係熱辣辣既天氣飲呢杯真
◦ 🥘鮑魚雞煲轉套餐跟冬瓜豬骨薏米湯 (+$12)
◦ 🐔無骨海南雞飯跟羅宋湯 ($68)
◦ 🥤華田紅豆冰 (+$8) 鮮檸檬柑桔蜜 (+$12)
店員一送上黎我地表示「咁!大!杯!」唔講仲以為係飲啤酒😂(睇圖都睇到我好用力拎住個杯,因為真係好重手😂)華田紅豆冰真係好特別,佢係沙冰,表面再鋪D紅豆,我都係第一次飲阿華田沙冰,係熱辣辣既天氣飲呢杯真係透心涼🤣 鮮檸檬柑桔蜜同樣好大杯,不過就相對普通D,如果大家想試既強烈建議試試華田紅豆冰😋
餐廳裝修比較新,統一用黃色為主題,配合番餐廳名「檸檬冰室」,而且燈光都幾光猛,係呢到食飯都幾舒服;店員好友善,會主動介紹午市套餐,上菜速度都幾快😁
📍🍋檸檬冰室
葵涌禾葵里2號葵興商場地下10-12號舖 (到訪分店)
深水埗汝州街264-266號地舖
深水埗荔枝角道246-248號地舖