2024-02-03
今次食左東廣場嘅「麵屋常勝」,小店內充滿各種figure 嘅佈置,增添日本嘅氛圍。今次嗌咗兩個拉麵同幾款小食,份量都幾大,所以兩個人食都幾夠飽。🦐極上濃蝦湯叉燒拉麵(加咗明太子+溫泉蛋)呷一口濃蝦湯,湯底標磅冇味精,飲落的確唔似平時咁濃味,不過仍然飲得出蝦頭熬出嘅鮮香,因為揀咗麵質偏軟,所以食落口感較腍,不過湯頭如果較淡嘅話,下次我應該揀硬身麵條會更夾。而明太子嘅鹹香亦都為湯底添加咗層次感,叉燒口感都唔錯,唔會太過膩口。🐓人氣雞白湯叉燒拉麵雞白湯雞味濃,質地不會太濃稠,飲完不會覺得口乾,應該真是不含味精。不過都略嫌湯的份量不太夠,不能做到全碗麵一啖麵一啖湯。炸物我地總共嗌了三款小食,上桌時見到每款份量都相當大份,店家都真係相當闊綽👍🏻炸魷魚鬚呢個係最好食,炸魷魚好大條,食落口感煙韌,好食!炸蠔炸粉唔厚,生蠔都幾大粒,不錯!炸雞軟骨份量都好有誠意,配埋沙律醬就冇咁膩。整個晚餐份量都頗大,如果胃口比較小嘅建議可以叫少麵,就可以試更多小食了~
🦐極上濃蝦湯叉燒拉麵(加咗明太子+溫泉蛋)
炸物
炸魷魚鬚
呢個係最好食,炸魷魚好大條,食落口感煙韌,好食!
炸蠔
炸粉唔厚,生蠔都幾大粒,不錯!
炸雞軟骨
份量都好有誠意,配埋沙律醬就冇咁膩。