2023-06-24
話說新年流流其實開市都唔算好多人去餐廳食飯畢竟好多人屋企自己煮啦👨🏻🍳咁啱入到呢一間平時排隊排到天都黑嘅城中鴨仔🦆食個便飯 入到去當然係背山面海⛰🏝景觀優美啦個view 又靚啲餸又靚添👍🏻可惜入口😅質素麻麻😅簡單啲講係個調味出曬事😅🌝叉子燒餅通常叉子燒餅係食個餅嘅香再加個餡嘅鑊氣,而正路佢個餡會係偏濃油赤醬少少,ie.重口味啲又有鑊氣嘅可惜在😅個餅就燒得好到位喇仲好重麥香添,但係個餡又油又漏,上碟嘅時候唔夠熱食唔出鑊氣,個肉碎仲要偏淡,失左個精髓🌝小籠包呢個其實幾好食,個湯足餡實在,皮薄餡靚個醋仲幾香 🌝上海粗炒作為一個屋企係上海人嘅人,expect 入口嘅粗炒應該係有鑊氣,照舊濃油赤醬,個麵應該係有啲咬口,仲有少少少少燶香,成碟野先啱味佢呢😅麵腍算啦冇咩好講大眾口味,個醬油唔夠味,啲料eg.菇唔錯,但係都係冇鑊氣加偏淡,食得唔爽,而冇鑊氣又導致佢食落偏油🌝北京填鴨唉😪一間用鴨做名嘅sort of 名店😪我咁大個仔食咁多次燒鴨/北京賣鴨都未食過隻鴨入口係騷嘅🥲姐係我想講,認真嘅你鴨以外嘅野都係好食嘅但係唔知你肥膏片唔乾淨定係擺凍左隻鴨真係入口係騷嘅😅希望係我唔識貨而唔係你QC出左咩問
畢竟好多人屋企自己煮啦👨🏻🍳
咁啱入到呢一間平時排隊排到天都黑嘅城中鴨仔🦆食個便飯
入到去當然係背山面海⛰🏝景觀優美啦
個view 又靚啲餸又靚添👍🏻
可惜入口😅質素麻麻😅
簡單啲講係個調味出曬事😅
🌝叉子燒餅
🌝小籠包
呢個其實幾好食,個湯足餡實在,皮薄餡靚個醋仲幾香
🌝上海粗炒
🌝北京填鴨
唉😪一間用鴨做名嘅sort of 名店😪
我咁大個仔食咁多次燒鴨/北京賣鴨都未食過隻鴨入口係騷嘅🥲
姐係我想講,認真嘅你鴨以外嘅野都係好食嘅
但係唔知你肥膏片唔乾淨定係擺凍左隻鴨
真係入口係騷嘅😅希望係我唔識貨而唔係你QC出左咩問題啦吓😅
滿滿嘅期望入嚟,真係失住個望出返去,唉😪
肥仔指數:🐒🐒/5🐒滿分
#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #城中鴨子 #北京填鴨 #上海粗炒 #叉子燒餅 #小籠包 #上海菜 #soupdumpling #pekingduck #chinesecuisine #海港城 #海景 #劣食