2024-10-30
【油尖旺區】【永興冰室】行到太子附近想食吓嘢,喺運動場度嗰頭附近啲茶餐廳好似都唔係好吸引,而且好鬼多人。最嚴重嘅係嗰幾間點心舖,直頭排晒大隊,都幾痴線。所以我就行返遠少少,行返出彌敦道嗰邊繼續搵。咁就被我見到呢間「永興冰室」,好耐之前都食過一次。當時對呢間嘢嘅印象係佢哋啲嘢好大份,我記得試過叫過一個鐵板豬手餐,喺發育時期嘅我係爭啲食唔晒嘅,相當恐怖。不過當然唔知呢間嘢中間有冇轉過手,始終香港喺呢十年八載都經歷咗好多嘢。然而,既然唔知道嘅,就踏出自己嘅腳步行入去體會。想鋸扒,叫咗 $98 嘅「厚切美國西冷牛扒」,配「薯條」,配「蘑菇汁」,配「中湯」,跟餐有件「牛油厚多士」,加 $3 飲「凍檸茶走甜」。我覺得已茶餐廳嚟講佢塊扒算有交待,厚切都敢食佢五成熟,啲曲薯條亦都好好食。埋單 $101,係可以嘅。。。(地址:旺角彌敦道776-778號恆利商業大廈地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #gl
(地址:旺角彌敦道776-778號恆利商業大廈地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #太子 #旺角 #旺角東 #永興冰室 #厚切美國西冷牛扒 #薯條 #蘑菇汁 #牛油厚多士 #中湯 #凍檸茶走甜 #1am1551 #1ambackup