無論去食泰國菜定去泰式按摩,都要食下字加個泰字喺前面。呢間叫THAI HUNGRY嘅小店都一樣~ 呢間小店位於黃埔新邨,好多食店嘅位置,好就腳!泰國食物夠重口味,我鐘意呀!同老闆傾咗幾句,佢介紹返泰式燒腩肉同埋鬼汁泰式粿粉。我見到個熊仔韭菜餃咁可愛又嗌一隻試下先~😋泰式燒腩肉 ($18)真係好香,超濃豬肉味,半肥瘦的五花腩煮到好入味,吉到一串串拎去烤,好香口好脆卜卜呀!仲有好多唔同種類串燒,$80有五串,即叫即燒好惹味~😋鬼汁泰國豬肉粿粉($50)本來都唔知咩係鬼汁,以為係杰杰的獻汁。點知原來係無味精豬骨湯底,個湯我真係飲咗好多都無口乾呀。加埋泰國風味潮州粿粉,有啲淺幼啲嘅腸粉,配料有脆肉(喂又係頭先好好食的燒五花腩呀),有幾件豬肚,鵪鶉蛋同肉餅。粿粉好滑又夠多,掛哂啲湯上去。啲配菜幾有趣,真係從來未食過咁樣嘅組合,未試過肉餅會放喺湯粉入面。唔錯唔錯。😋人氣韭菜小熊 ($18一粒,$50三粒)我真係從來未見過韭菜餃係熊仔樣!透明嘅皮入面差唔多全部都係韭菜,好少肉,我鐘意呀!夠哂濃香!雖然佢有咁多菜,食起上來都好飽,個皮好薄,外皮煙煙韌韌,又幾得意啊!

😋泰式燒腩肉 ($18)
泰式燒腩肉

😋鬼汁泰國豬肉粿粉($50)
鬼汁泰國豬肉粿粉

😋人氣韭菜小熊 ($18一粒,$50三粒)
人氣韭菜小熊

泰式燒腩肉