非連鎖式餅店已買少見少,這種非自助式要同阿姐講要咩包由阿姐幫你夾嘅就更是老店先有。森美話齋,人對合理物價的概念,總會等留在某個美好時空。而對我這些在窮人地區葵涌長大的80後來說,在我心深處永恆的合理物價是停留在中學時代,廿蚊可以食到一餐,五毫一蚊一包媽咪麵芝士圈,樓下麵包鋪一蚊一個嘅咸豬仔同兩蚊一個五三個嘅腸仔包。港島區總給予我這些九龍新界人一種高傲嘅感覺,彷彿落街買個包都要精心打扮過一樣。不知是否因為港燈比中電貴,一過咗海啲嘢賣貴少少都會覺得合理。呢度嘅菠蘿包$3.5, 其他傳統齋包也是差不多價位,算市井之選。反而一些新式少少嘅包如肉鬆包、pizza包、芝士腸仔包等等就要賣到$6~7,貼近連鎖餅店嘅價位。幫襯過幾次,試過紫菜肉鬆、吞拿魚燒餅同pizza包。size偏少,男士可能要隊兩個先有飽足感。味道就是舊式街坊餅店嘅味道,麵包質地偏實,少少鞋口。紫菜肉鬆面頭掃了一層糖水用嚟黏住塊紫菜,甜甜哋好似茶樓啲叉燒餐包咁,幾有趣。漁灣邨附近好像就只有它,所以早上生意很不錯。相中的麵包膠袋是重用的。相信咬個包當早餐係不少香港人嘅習慣,商鋪同一般顧客都好慣性地一日一包一膠袋,造成嚴重的浪費及生態

Pizza包
相中的麵包膠袋是重用的。相信咬個包當早餐係不少香港人嘅習慣,商鋪同一般顧客都好慣性地一日一包一膠袋,造成嚴重的浪費及生態問題。看過陳曉蕾的一篇文章,薄身膠袋若能重用多次,其製作時所釋出的二氧化碳是比容易破損的紙袋少,因此更環保。其實愛惜地球由每人每日一少步做起,最簡單食完包個膠袋唔好黎手就掉咗佢,至少重用多幾次,而更好當然是能自備能長期使用的麵包袋或食物盒,做個有品的美食家。
TakeAway