香港想食到最正宗既燒鵝大家一定會諗到深井燒鵝。但因為交通唔方便所以都好多年冇入過黎。前日去黃金海岸游完水,朋友建議揸車落深井食燒鵝,我當然舉腳贊成啦10分鐘左右就到深井,見到附近周圍都開左幾間燒鵝店。朋友話呢間係老字號,食過幾okay,所以就食返呢間。可能係星期五,食客比較多,全場爆滿除左馳名深井燒鵝皇外,仲有好多海鮮同中式小菜。燒鵝可以叫全隻、半隻或者例牌。仲有燒鵝海鮮套餐,或者散叫小菜,選擇好多而且價錢唔貴。我地叫左個套餐A,有半隻燒鵝、蒸海斑同埋白灼蝦。不愧係燒鵝皇,好大隻啲皮燒得好脆,肉質好香口同多汁,點小小開胃既酸梅醬,真係好好好呢種味道出面好難食到~套餐既蒸海斑一條,火候岩岩好,有大酒樓水準白灼海中蝦,幾大隻同新鮮另外再叫左3隻蒜蓉粉絲蒸大帶子蒜蓉炒小白菜啲餸都幾大碟,我地都食到好飽伙記仲話晚市有糖水送,今晚係蕃薯糖水呢餐真係食返好多年都冇食過既正宗燒鵝味道。除左好食之外,值得一提的是呢間餐廳有免費泊車,非常適合有揸車既人士。

可能係星期五,食客比較多,全場爆滿

燒鵝皇 (半隻)

呢種味道出面好難食到~
燒鵝皇 (半隻)

套餐既蒸海斑一條,火候岩岩好,有大酒樓水準

清蒸海斑

白灼海中蝦,幾大隻同新鮮
白灼海生蝦

另外再叫左3隻蒜蓉粉絲蒸大帶子

蒜蓉粉絲蒸帶子

蒜蓉炒小白菜
蒜蓉炒白菜仔

啲餸都幾大碟,我地都食到好飽
伙記仲話晚市有糖水送,今晚係蕃薯糖水
蕃薯糖水

呢餐真係食返好多年都冇食過既正宗燒鵝味道
清蒸海斑
白灼海生蝦
蒜蓉粉絲蒸帶子
蒜蓉炒白菜仔
蕃薯糖水
  • 燒鵝皇(半隻)