2019-03-16
心血來潮,放工後同朋友黎「素食微調」食飯聚會。其實已經係第二次黎喇,最鍾意小店由落單到煮食都係one man band,唔會有大集團嗰種商業味道。☺️我哋叫咗份黑松露野菇意粉、一份土耳其卷同埋蘑菇湯。個蘑菇湯雖然份量細細,但味道極為濃郁,入口又係每喺都有蘑菇碎,實在係非常足料。不過每啖都係蘑菇碎嘅口感可能唔係個個鐘意喇。蘑菇湯有粒粒菇碎同黑椒碎,小心食完啲牙會攝嘢😉份量唔多,意粉帶少許偏硬嘅口感,雖然味道未算超好食,但係多種食材夾埋都係相當和諧嘅味道,亦算上上之選。喺素食微調入面最值得推介嘅有土耳其卷,印象中有幾個唔同口味,我哋揀咗個有烤蔬菜嘅黎試。呢個土耳其卷入面包住略略烤過嘅茄子、車厘茄同埋蕃薯蓉,仲有濃郁嘅半溶芝士,加埋真係超級好味🤤同朋友一人食一半完全唔夠皮!哈哈!呢個卷好食到飛天,最重要嘅元素肯定係芝士!老闆喺落單時會問埋客人走唔走芝士,食全齋嘅朋友都冇有怕。另外叫咗杯火龍果加蘋果同紅菜頭嘅鮮打果汁「紅寶石」,即叫即打非常新鮮,飲落去仲覺得自己即刻健康咗添☺️☺️☺️哈哈哈雖然小店好早閂門,同朋友聚會會覺得唔夠喉,但係食物整得用心又好食,加上價錢真係幾平(每人先$101),真心推介畀
蘑菇湯有粒粒菇碎同黑椒碎,小心食完啲牙會攝嘢😉
雖然小店好早閂門,同朋友聚會會覺得唔夠喉,但係食物整得用心又好食,加上價錢真係幾平(每人先$101),真心推介畀想食素嘅朋友!