2023-12-28
【觀塘區】【漢記小廚】有幾次一落機就係搵道歉哥食嘢,今次仲痴線,係再睇完波先去食嘢,所以真係勁肚餓。我哋去睇賽馬會菁英盃嘅賽事,由大埔對東方,最後大埔以二比一勝出。睇完場波之後,我都幾乎餓到冇力行出去,喺附近食算喇。頭先唔記得講,我哋係去九龍灣公園足球場睇波嘅,所以行返出市區都有啲距離。而呢頭咁啱其實有啲冬菇亭,都係好有香港特色嘅食肆,因此我都唔介意喺呢頭食嘢。嚟到呢間漢記門口,見佢有侍應招呼我哋入去,就入去啦。冇椒鹽豆腐,就叫 $78 嘅「紅燒豆腐」取代佢啦。出到嚟熱辣辣,啲豆腐又夠滑,幾好味。跟住就到 $100 嘅「菠蘿咕嚕肉」,呢碟好明顯又係為咗致敬女同事而叫,不過味道好一般,唔會將佢推薦畀女同事,以免引起壞印象。既然講到肚餓,都要有啲五穀類浪吓肚,叫咗碟 $70 嘅「星洲炒米」嚟食,幾有鑊氣,幾夠味,係唔錯嘅。嘢飲方面,道歉哥飲 $10 嘅「可樂」,我就飲都係 $10 嘅「忌廉」,內地人唔識飲,我飲。埋單 $268,我覺得唔算貴嘅。。。(地址:九龍灣啟業啟業街8號熟食亭)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood
(地址:九龍灣啟業啟業街8號熟食亭)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am觀塘區 #九龍灣 #漢記小廚 #大排檔 #大牌檔 #菠蘿咕嚕肉 #紅燒豆腐 #星洲炒米 #可樂 #忌廉 #1am1256 #1ambackup