2023-02-04
有陣時喺旺角唔知食咩好嘅時候🤔,都可以考慮一下旺角附近嘅大角咀一帶,都有好多特色嘅餐廳🍽️,而今晚就同朋友去到近奧運站嘅利奧坊到食泰國菜 - Restoran SAYA 🇹🇭😋餐廳嘅內部設計都是以泰式復古民族風為主,牆身用左湖水綠作主色,再配上用藤製作嘅傢俱及民族風圖案嘅坐墊及抱枕,牆上掛滿復古海報及傳統泰式壁畫,精心嘅設計,俾人感覺身置於泰國餐廳之中!嚟到一定要打卡📸📸餐廳主打傳統嘅泰國東北菜式,將泰國東北飲的文化引入,俾大家體驗到泰國菜嘅多元文化😋🍽️⭐️依善辣肉碎生菜包(豬肉)$108LARB MOO ISAN - Thai Isan-Style Minced Pork Salad依善辣肉碎同平時食開嘅肉碎好唔同🫣入面會有埋豬嘅內臟,包括:豬耳、豬肝同豬腸🍽️食落去嘅口感好豐富,用生菜包住香辣惹味嘅肉碎一齊食,好好食😋。⭐️瑪莎文咖哩 •牛肋條 $138KAENG MASSAMAN NEUA - Massaman Curry with Beef Rib Finger有「咖哩之王」之稱嘅瑪莎文咖哩,味道濃郁豐富,甜中帶點點辣,有香濃嘅花生味👍🏻咖喱中嘅牛肋條煮到好軟腍😋食落去香口又入味,咖喱
⭐️依善辣肉碎生菜包(豬肉)$108
⭐️瑪莎文咖哩 •牛肋條 $138
有「咖哩之王」之稱嘅瑪莎文咖哩,味道濃郁豐富,甜中帶點點辣,有香濃嘅花生味👍🏻咖喱中嘅牛肋條煮到好軟腍😋食落去香口又入味,咖喱都會附上三塊蒜蓉包,咖喱同蒜蓉包簡直係絕配,我哋仲加錢要兩塊薄餅一齊食,好正👍🏻好食😋
⭐️印度飛餅 $38 ROTI
非常酥脆嘅薄餅,一定要配咖喱同牛肋條一齊食😋
⭐️芒果糯米飯 $78
Mango Sticky Rice
香甜嘅椰漿淋係糯米飯同芒果🥭上,糯米飯帶有濃郁嘅椰香再加上軟糯嘅口感,再配搭著香甜嘅芒果,🥥芒果飯永遠都係最好食
⭐️香茅斑蘭茶(熱)$38
LemongrassPandan Tea (Hot)
有淡淡的香茅味左右班蘭葉嘅味道,飲完之後好開胃,好舒服!