2021-09-15 62 views
得兩個人食飯但又想試多啲款,見呢間西班牙菜好多小食,價錢都相宜,可以一次過試好多款式🤩🤩,今餐一於揀佢啦!食物味道全部都唔錯,尤其甜品真係攞滿分💯!不過我未去過西班牙,唔知佢係咪傳統風味🤔,去過嘅你唔該幫手鑑賞下/回味下啦😆~~~🌖傳統蕃茄多士 $33番茄🍅好清新同新鮮,但又唔會有草青味,仲有淡淡橄欖🫒味~~~🌖地中海鯷魚沙律 $88顏色超級colorful🌈!有橙肉、蕃茄、蘿蔔仔、芝士碎同鯷魚,上面仲淋上橄欖油增添油潤感。鯷魚份量唔多,肉質講唔上嫩滑,但正正係呢個口感先令人容易與其他食材食出分別,咁先至有存在感;番茄🍅係肉茄,水份軟少,唔會沖散魚肉嘅味道;橙肉味道稍酸,為之後嘅炸物、肉類掀開序幕。🌖魷魚可樂餅$15;🌗松露蘑菇可樂餅$15有得一粒粒咁嗌,所以每款都叫左一粒~平時嘅可樂餅外層香脆,內裡薯泥軟滑,魷魚可樂餅內除此之外仲係薯泥中加入墨汁,係視覺上帶黎新鮮感,薯泥中更有一塊塊薄身魷魚🦑,為可樂餅增添多一重口感,係一個幾新奇得意嘅嘗試。松露蘑菇可樂餅口感鬆軟濕潤,蘑菇味超重,但松露味欠奉。🌖慢煮黑毛豬 $188豬肉無腥味,肥肪較少,但慢煮夠曬安全,一定唔會老!肉質有咬口,調味適

🌖傳統蕃茄多士 $33

地中海鯷魚沙律
🌖地中海鯷魚沙律 $88

魷魚可樂餅;松露蘑菇可樂餅
🌖魷魚可樂餅$15;🌗松露蘑菇可樂餅$15
有得一粒粒咁嗌,所以每款都叫左一粒~
松露蘑菇可樂餅口感鬆軟濕潤,蘑菇味超重,但松露味欠奉。

慢煮黑毛豬
🌖慢煮黑毛豬 $188
豬肉無腥味,肥肪較少,但慢煮夠曬安全,一定唔會老!肉質有咬口,調味適中唔會過鹹,唯份量較少,不過可以一次過試埋炸西班牙青椒🫑,呢個價錢黎講都合理。

西班牙壞蛋薯條
🌗西班牙壞蛋薯條 $78
薯條🍟係偏餅乾style 嘅幼薯條,幼嘅程度只係粗意粉少少。薯條好香脆,薯仔味好重,同粗薯條中空嘅口感好唔同。店員提議拌勻黎食,蛋汁流到薯條之中,令薯條輕微變軟,微軟(Microsoft?)同香脆嘅口感互相交替。蛋上面仲有煙肉🥓粒,不過我覺得太鹹喎。
始終唔明點解佢叫壞蛋薯條🤔,莫非因為太好味叫人食唔停口,食得多好易爆瘡所以是之為壞蛋也?

西班牙油炸鬼
🌖西班牙油炸鬼 Churros $68
一上枱已經聞到好香肉桂味,未食已經俾佢吸引住,放入口先知原來Churros 可以咁好食🤩🤩!Churros 外層香脆們一都都唔油膩,沾滿砂糖夠曬香甜,內𥚃唔會乾噌噌,有少少似麵包布甸得黎又唔會太濕。除左食原味之外仲配有朱古力漿同雲呢拿雪糕🍨,雲呢拿雪糕絕對唔係頹野!有粒粒雲呢拿籽之餘仲好香軟,朱古力唔會太甜,苦苦地加埋沾滿砂糖嘅Churros先唔會漏~~~
如果食曬Churros 仲有朱古力漿同雪糕剩可以將朱古力漿放入雪糕之中(建議一次唔好倒太多,形狀盡量一絲絲,否則好難凝固),咁你就可以得到凝固左嘅朱古力🍫😆。

巴斯克芝士蛋糕
🌕巴斯克芝士蛋糕 $68
巴斯克芝士蛋糕雖然樣樣衰衰🧟‍♂️,外觀唔多討好,但靠實力取勝超級軟滑,仲要勁重芝士味,甚得我歡心!我唔知點先為之一個好嘅巴斯克芝士蛋糕,但呢個真係好啱我口味❤️❤️❤️!

Damm Lemon Sandy
🌗Damm Lemon Sandy $58
油膩熱氣野最啱配酸啤!雖然有檸檬🍋味但其實又唔算好酸,但可以肯定嘅係呢支啤一定唔算苦!

Sangaria
🌗Sangaria $68
之前去過英國🇬🇧嘅聖誕市集飲過Sangaria,以為Sangaria 一定係熱飲,原來我錯了😆,其實係Mulled Wine 先係熱飲,同埋多數都係聖誕先飲。
Wiki 話Sangaria 係紅酒🍷同生果調配混合而成嘅飲品,起源於西班牙/葡萄牙,serving temperature 係cold / chilled,係西班牙餐廳酒吧常會提供嘅飲品,另外仲有白酒版本(Sangaria Blanca)。
🤵🏻服務幾好(可能因為係老闆關係),有客人cancel booking 所以多左張四人枱,店員主動幫我哋由二人bar 枱轉左過去;坐低咗之後又主動介紹菜式,講定邊道菜賣曬,等我唔洗諗好曬食乜先一場空。
第一次order 嘅時候已經叫左一份甜品,第二次order 嘅時候再叫多一份,店員勁貼❤️咁提醒我地本身已經叫一份,confirm 我地真係要兩份(定係我地太大食嚇親佢😝)。食完main course 叫上甜品之後,仲秒速就過左黎同我換餐碟!
👎🏻唯一扣分位就係上菜碟唔夠清潔乾爽,因為我成日影相都會將食物左搬右搬,所以經常都會掂到碟底,係呢一方面都保持清潔無油淋淋就更好。
👂🏻偷聽到隔離枱問包場詳情,餐廳可以容納30人,價格為平日$10,000,假日$15,000,計返每人三百幾四百,扣返酒水其實唔算好貴,同我今餐咁上下價錢,遲d 放寬返堂食真係可以考慮下。

2021-08-24
$374 (Dinner)
魷魚可樂餅;松露蘑菇可樂餅
慢煮黑毛豬