2017-11-21
又到左一年一到食大閘蟹嘅季節,今年蟹來得比較遲,但都阻止唔到我地對食蟹嘅雅興!今晚就過黎試下東海薈新出嘅【大閘蟹·珍嚐】套餐! 望到餐廳位置已經擺放好晒食蟹工具期待中……【自家製即炸蝦片】:經店舖經理一講之下,原來 店內蝦片均酒樓自家制,脆卜卜又食到香濃胡椒味。【鮮味蟹粉小籠包】:用鮮拆蟹粉,據講4,5兩以下嘅大閘蟹都會用黎拆蟹粉做小籠包。見到都想食多次咬開小籠包,全是滿滿蟹粉同蟹肉,而且唔會混合任何豬肉,咬落口內充斥住蟹油香味,啖啖滿足。【生拆蟹粉蒜茸包】:呢度嘅蒜茸包本身呈半熟狀態,塗上蒜茸再焗時 就不會過左火喉喇!蒜茸包真係好脆但又唔會覺得好燶!生拆蟹粉:先拆蟹膏,再混入蒸熟蟹肉。食法:將熱辣辣嘅蟹粉 塗滿係脆卜卜嘅蒜茸包上,跟住一大啖放落口【花膠海蔘燉雞湯】:湯頭好清,細心撇走左d雞油,值得一讚仲有一大塊花膠可以補下骨膠原。等到頸都長,主角終於出場喇!呢個蟹宴每人可以有兩隻蟹!正正可以跟住碟上嘅圖案放番上去雖然比上年嘅大閘蟹 無甘重黃油感,但依舊多膏。正正無咁爆油,食兩隻剛剛好,滿足【薑汁薑絲炒芥蘭】:炒芥蘭特意利用薑汁炒等我地食完蟹後可以幫我地驅寒。【海鮮湯手打烏冬 】:有蝦
今晚就過黎試下東海薈新出嘅【大閘蟹·珍嚐】
套餐! 望到餐廳位置已經擺放好晒食蟹工具
期待中……
見到都想食多次
蒜茸包真係好脆但又唔會覺得好燶!
生拆蟹粉:先拆蟹膏,再混入蒸熟蟹肉。
等到頸都長,主角終於出場喇!
呢個蟹宴每人可以有兩隻蟹!
正正可以跟住碟上嘅圖案放番上去
雖然比上年嘅大閘蟹 無甘重黃油感,但依舊多膏。
正正無咁爆油,食兩隻剛剛好,滿足
【薑汁薑絲炒芥蘭】:炒芥蘭特意利用薑汁炒
等我地食完蟹後可以幫我地驅寒。
【海鮮湯手打烏冬 】:有蝦同魷魚啦
最重要係湯頭唔錯,而且手打烏冬特別煙韌
有咬口。
最後幾飽都要食番個【薑茶湯圓】
果然薑愈老愈辣,夠辣唔會太甜!
湯圓係芝麻饀,皮薄細細粒都不錯。
食完後呢餐真係超級飽,大閘蟹外其他每道菜質素都平穩,滿肚都係蟹粉。
問了經理話蟹宴都幾多人已經預訂左,所以要拌電話訂座留位先過黎。