2023-07-11
九龍城不嬲都出名泰國野食/糖水,或者有啲朋友會去食好出名既地道既火鍋,但我今次去呢度居然唔係食泰國野/糖水,而係同朋友食海鮮蒸鍋😉餐廳門口係傳統中式餐廳咁,但招牌左右有好可愛既蟹同龍蝦模型,即刻吸引咗我入去試試。餐廳室內有兩層,空間感適中,而好彩我今次兩個人可以坐四人枱,可以有充足空間享受食物,而且每次蒸海鮮既時候都有侍應尼幫手煮,唔怕自己冇經驗而將海鮮煮到老晒。好多唔同套餐既選擇,最終叫左👉🏻👉🏻👉🏻刁鑽海鮮套餐 (原價$1536👉🏻$699/位)共10款我recommend ⭐️。蟹黃青瓜 (or蟹黃海蜇)食落幾香,但可能第一次食咁樣嘅組合,感覺幾特別,青瓜因為凍凍地,所以蟹王好似唔係好貼青瓜絲。八頭南非鮑魚 ⭐️好鮮好彈牙,食起尼好多汁,加埋餐廳秘製豉油,更鮮甜。韓國斧山珍珠蠔生蠔正常發揮,冇乜海水咸味(三選一: 紐西蘭月亮貝/日本大元貝/紐西蘭刀貝蚌) 。紐西蘭月亮貝 ⭐️⭐️以為佢細細隻冇乜特別,點知鮮味超級強,唔洗配任何醬汁都勁好味。青口 (餐廳免費送🙈)鮮味十足,正常發揮(三選一: 罕有黃膏肉蟹/越南頂角膏蟹 / 罕有藻食綠膏蟹 or 野生膏仔蟹)。越南頂角高蟹 ⭐️⭐️⭐️蟹膏真係超
好多唔同套餐既選擇,最終叫左
共10款
我recommend ⭐️
。蟹黃青瓜 (or蟹黃海蜇)
。八頭南非鮑魚 ⭐️
好鮮好彈牙,食起尼好多汁,加埋餐廳秘製豉油,更鮮甜
。韓國斧山珍珠蠔
生蠔正常發揮,冇乜海水咸味
(三選一: 紐西蘭月亮貝/日本大元貝/紐西蘭刀貝蚌)
。紐西蘭月亮貝 ⭐️⭐️
。青口 (餐廳免費送🙈)
鮮味十足,正常發揮
。越南頂角高蟹 ⭐️⭐️⭐️
蟹膏真係超級多,蒸完食既時候,已經啖啖蟹肉,之後蟹膏有軟有硬,口感好有層次,而蟹鉗既蟹肉都好多🤤正
刺身:
。冰鎮原隻澳洲龍蝦
份量好多,而且每塊厚薄均一😍鮮甜&彈牙
。冰鎮北海道野生牡丹海老
幾大隻幾厚肉,正常發揮
(四選二: 日本喜知次/野生琵琶龍蝦/野生大瀨尿蝦/冰鎮日本帶子拼日本北寄貝)
。野生琵琶龍蝦
龍蝦都幾大隻,因為夠新鮮,蒸起尼唔使任何醬汁都好鮮甜
。野生大瀨蝦
瀨尿蝦肉好彈牙,仲好juicy,亦放咗部份落之後既粥底火鍋到,用尼提升鮮味
。有機蔬菜籃
份量適中,而佢地放係海鮮底到蒸,令菜都有好多既海鮮味
蒸哂所有海鮮之後,火鍋底就係海鮮粥,份量唔多唔少,我都可以食左兩碗,滿足🥰
最尾餐廳再送甜品 - 椰汁燉雪燕,為今餐畫上完美句號😍 整體好飽,而服務好好,願意再訪
回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(人均消費$98+)
環境質素: ☘️☘️🍀
* 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)
九龍城龍崗道2-4號地下
同類餐廳 #cocofood_中菜 #cocofood_海鮮蒸氣鍋
同區餐廳 #cocofood_九龍城
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈