「今日想食酸辣嘢」或者九龍灣附近返工嘅上班族,今次可以慳住荷包又有口福喇!呢間喺工廈入面嘅真「隱世」酸辣粉平靚正,款款麵底都只需HK$22,而多款配菜就分別係HK$5、HK$8、HK$10及HK$15,豐儉由人。就算加配一個配菜,埋單HK$27就已經可以試到一大碗超惹味嘅重慶手工麵食。等外賣期間無聊冇野做,同個招牌影返張相,如果大家唔想行過去嘅話,仲可以用APP落單😍✨今次我就拎外賣去朋友屋企食,配埋店鋪有售嘅椰子汁,好飲又解辣!而當外賣份量多到食唔曬時,朋友仲拎埋屋企啲私伙啤酒出嚟配,變成下酒菜,慢慢食,好正🍻✨✍🏻 / 招牌酸辣粉(湯)▪️價錢:HK$22▫️風琴豆腐+HK$8▫️枝竹+HK$8▫️牛柏葉+HK$10▪️美味指數:♥♥♥♥♥店長推薦必點招牌菜!入面個薯粉用咗粗木薯粉,真係比平時薯粉粗咗有2、3倍,咬落好彈牙又唔會太韌。而且平時我比較少食薯粉,因為覺得薯粉難消化,但今次同朋友share食又意外地OK喎~但呢碗重點係,佢個麵底嘅原有配料超豐富,有我好鐘意食嘅脆黃豆、大大粒脆花生、切粒酸菜、碗豆苗、芫荽 ⋯而且老闆幫我加麻又加辣,成碗配合自選配菜,包括超吸汁嘅風琴豆腐、枝竹同牛栢葉

✍🏻 / 招牌酸辣粉(湯)
▫️風琴豆腐+HK$8
▫️枝竹+HK$8
▫️牛柏葉+HK$10
▪️美味指數:♥♥♥♥♥

但呢碗重點係,佢個麵底嘅原有配料超豐富,有我好鐘意食嘅脆黃豆、大大粒脆花生、切粒酸菜、碗豆苗、芫荽 ⋯而且老闆幫我加麻又加辣,成碗配合自選配菜,包括超吸汁嘅風琴豆腐、枝竹同牛栢葉,惹味到寫寫吓食評都想再食(以前淨係覺得葵廣果檔好食,而家又有個新選擇)🤤✨
招牌酸辣粉(湯)

✍🏻 / 招牌酸辣粉(拌)
▫️芝士腸+HK$10
▫️豬紅+HK$10
▫️豬皮+HK$10
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
夏天怕熱唔想飲湯,仲可以叫拌嘅酸辣粉!芝士腸就正正常常啦~但吸曬汁嘅豬皮真係好正,仲有勁多舊豬紅,推薦呢2款配菜🐖✨

✍🏻 / 手工涼麵
▫️風琴豆腐+HK$8
▫️萵筍片+HK$8
▫️魚蛋+HK$10
▫️豬大腸+HK$10
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
比起涼皮同薯粉,我更愛食涼麵,呢間仲要係手工涼麵,麵質爽彈!而平時最愛嘅配搭係豬耳涼麵,今次就試吓加10蚊就食到嘅豬大腸,好彩豬大腸一啲異味都冇,同涼麵夾嘅程度拍得上豬耳~加咗成4款配菜真係勁滿足☺️✨
手工涼麵

✍🏻 / 涼拌牛脷
▪️價錢:HK$35
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
本來唔敢食牛脷嘅我,最尾見到呢碟係切片,終於忍唔住食咗幾片,食落有啲似牛腱,仲有芽菜、紅蘿蔔絲、脆黃豆、脆花生⋯連食牛都只係3十幾蚊,簡直係良心食店啊✨

✍🏻 / 涼拌皮蛋
▪️價錢:HK$20
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
呢份感覺比起其他食物較辣,可能皮蛋比較吸汁吸味。而且皮蛋份量都頗多,其他餐廳可能HK$20都只係一細碟,但呢度印象中一份都有約10舊,所以勁抵食🤩✨
涼拌皮蛋
2022-05-21
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$71 (Lunch)
招牌酸辣粉(湯)
手工涼麵
涼拌皮蛋