2021-04-22
@kan.teen唔知有無人好鐘意泰國?我還好🤣因為我最愛係日本🇯🇵❤️而泰國菜我就幾鐘意😆因為酸酸辣辣、重口味、好多香料、好惹味🔥🔥我諗大家去泰國嘅話 你哋一定食過各式各樣嘅水門雞飯🍚香港呢間水門雞飯店自立門戶 已經有幾間分店~.👅水門雞飯 $62呢個價錢 呢個份量🤣唔稱得上抵食🙈可能隻碟都太大 所以反而顯得個份量孤寒左 有「妹仔大過主人婆」嘅feel..好啦~睇埋我形容佢個味道啦👇🏻雞肉都起曬骨 啖啖肉 重雞味🐥肉質濕潤唔乾 有油脂感 但質地唔滑😹越咬越柴 鞋~個雞飯就特別啲 味道有別於海南雞薑黃飯🍚呢個雞飯 聞落好香 食落蒜味濃🧄🌱見到有啲蒜皮係個飯入面。個飯係煮嘅過程有加雞湯(我覺得唔多唔少有啲味精😆食完口乾~啊仲有!個飯嘅靈魂 我覺得係個醬汁 食到有豉油、青檸🍋、辣椒🌶等 汁撈飯好食過就咁食🤫不過完全唔食得辣嘅人應該頂唔順!附送埋胡椒冬瓜湯🍲胡椒味重到爆!.👅脆炸蝦波 $38名乎其名🍤!好脆💥香口嘢永遠都令人一口接一口🤩入面係蝦膠黎的。配上 泰式辣醬 辣度比起市面上高少少.👅泰式奶茶 凍,跟lunch set唔使額外加錢橘紅色🤎呢個Thai tea啱曬香港人口味 並非重甜😂而係
👅水門雞飯 $62
好啦~睇埋我形容佢個味道啦👇🏻
附送埋胡椒冬瓜湯🍲胡椒味重到爆!
👅脆炸蝦波 $38
👅泰式奶茶 凍,跟lunch set唔使額外加錢
橘紅色🤎呢個Thai tea啱曬香港人口味 並非重甜😂而係微甜!茶濃 唔苦澀🍂質地好滑 唔會飲到有厚脷苔(會唔會形容得太仔細?😹
😇小分享😇✨✨💫
雖然我都幾鍾意食泰國嘢 但!我發現原來港式嘢先係我嘅真愛🥲比起水門雞飯 海南雞飯 泰式奶茶 我覺得港式燒味叉雞飯 港式奶茶😂仲正。。死港女!
👄總結
想念泰國味道嘅不坊一試🇹🇭😇唔想念嘅話唔洗特登去~
———
📍水門雞飯 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街21C號地舖
#kanteen旺角 #kanteen泰國菜 #kanteen良心幫襯