2021-12-21
以前喺附近返學嘅時候都已經見到呢間日式餐廳屹立左唔短時間,冇經過一排原來最近好似重開左,由各款和食到廚師發板都有😲========================✥ 18品午市Omakase ✥✥ 前菜 ✥❥水雲海膽❥慢煮鮟鱇魚肝❥豆腐配三文魚子水溫味道偏鹹有埋海膽中和一下會比較好,鮟鱇魚乾都幾厚幾有份量,質感偏實身✥ 刺身 ✥❥石桓貝❥帆立貝❥深海池魚包海膽❥煙燻銀鱈魚| 黑鯥魚| 牡丹蝦師傅逐件放於岩鹽色版上邊呈現每件最後都會加加柚子皮,幾類魚類味道偏淡身,較有記憶點係有住藝術感嘅 煙燻銀鱈魚| 黑鯥魚|牡丹蝦 菜道,特別係煙燻銀鱈魚甚有Smokey感✥ 茶碗蒸 ✥✥ 手卷 ✥❥紫蘇葉紫菜伴拖羅拖羅油脂感頗足,一啖入口亦有紫蘇葉獨特嘅香氣陪襯✥ 壽司 ✥❥黑目鯛配白昆布絲 ❥烏魚白子❥金線鯛❥深海池魚❥油甘魚腩❥雪鹽海膽赤醋飯比例與魚類調校得恰當,感覺上鹹香味可更足,再自行略略點點醬油再食更好; 當雪鹽海膽比較特出,鹹而不腥✨✥ 湯 ✥❥味噌湯✥ 和食 ✥❥烏冬幼細嘅烏冬適合最後暖暖胃作結✥ 甜品 ✥甜品竟然有咁多種口味嘅雪糕,竟然連 開心果+紫薯+海鹽+柚子嘅特別口味都有齊! 更
========================
❥煙燻銀鱈魚| 黑鯥魚| 牡丹蝦
✥ 茶碗蒸 ✥
✥ 手卷 ✥
❥紫蘇葉紫菜伴拖羅
拖羅油脂感頗足,一啖入口亦有紫蘇葉獨特嘅香氣陪襯
✥ 壽司 ✥
✥ 和食 ✥
❥烏冬
幼細嘅烏冬適合最後暖暖胃作結
✥ 甜品 ✥
甜品竟然有咁多種口味嘅雪糕,竟然連 開心果+紫薯+海鹽+柚子嘅特別口味都有齊! 更傾向於雪葩個種冰鎮嘅感覺🍧
========================