2021-10-03
🇭🇰 阿元菜市場 𝕐𝕦𝕖𝕟’𝕤 𝕄𝕒𝕣𝕜𝕖𝕥 @ 𝕂𝕖𝕟𝕟𝕖𝕕𝕪 𝕋𝕠𝕨𝕟超鍾意食芋圓嘅我,終於試到呢個係Instagram頗有名氣嘅芋圓火鍋🫕一收工就懷住興奮心情入港島☺️專登揀平日唔使排長龍,果然門口只係排咗幾個人好快就有得入座。🔸 滷味 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐃𝐢𝐬𝐡𝐞𝐝 $𝟖𝟐❥ 雞胗, 豆乾, 高麗菜, 芝心丸, 王子麵原本冇打算食其他,但呢個真係好好食,冇後悔點咗😋所有配料都好入味,強力推薦要點王子麵❗️軟熟嘅麵條索咗啲滷水汁,食完keep住念念不忘好想再食。豆乾就偏鹹因為吸咗啲湯,雞胗世界級🤎唔韌又唔會太鹹,咬落軟熟煮得唔似平時嘅雞腎🤤🔸 芋圓火鍋 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐁𝐚𝐥𝐥𝐬 𝐇𝐨𝐭𝐩𝐨𝐭 $𝟗𝟗❥ sᴏᴜᴘ ʙᴀsᴇ - ʙʀᴏᴡɴ sᴜɢᴀʀ sʏʀᴜᴘ❥ sᴇᴛ - ᴛᴀʀᴏ ʙᴀʟʟs, ɢʀᴀss ᴊᴇʟʟʏ, ᴛᴏғᴜ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ, ʜᴏɴᴇʏ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴs, ʙʀᴏᴡɴ sᴜɢᴀʀ ᴘᴇᴀʀʟs❥ ᴅɪᴘᴘɪɴɢ sᴀᴜᴄᴇ - ᴘᴇᴀɴᴜᴛ sᴜɢᴀʀ ᴘᴏᴡᴅᴇʀ, ᴏʀᴇᴏ ᴄʀᴀsʜᴇᴅ, ᴄᴏɴᴅᴇɴsᴇᴅ ᴍɪʟᴋ終於試到亦沒有令我失望☺️☺️湯底多數都係
🔸 滷味 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐃𝐢𝐬𝐡𝐞𝐝 $𝟖𝟐
❥ 雞胗, 豆乾, 高麗菜, 芝心丸, 王子麵
🔸 芋圓火鍋 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐁𝐚𝐥𝐥𝐬 𝐇𝐨𝐭𝐩𝐨𝐭 $𝟗𝟗
終於試到亦沒有令我失望☺️☺️湯底多數都係有奶,奶敏感嘅我可以揀黑糖糖水。上菜時成個排場贏哂🏆一邊噴住白霧嘅火鍋🍲面頭鋪滿配料極邪惡!不過原來配料下全部都係冰,好岩夏天消暑🌞另外加咗椰果同紅豆,每樣+$7。不過下次會加多份芋圓😛一黎感覺芋圓有點少,二黎因為我係芋圓痴。
另外有3款沾粉醬可以揀,但我覺得唔太需要。特別係芋圓沾咗糖水時,根本沾唔到煉奶🤷🏻♀️
用餐時間超短,枱面有張紙寫*繁忙時間用餐時間45分鐘*😅超短時間但入座時根本冇講過。食食吓芋圓火鍋,突然提我哋用餐時間45分鐘已過,我哋都即刻食埋走人。點知…門口冇人排🤷🏻♀️
———
📍 西環堅尼地城科士街40號聯安新樓地舖| G/F, Luen On Apartments, 40 Forbes Street, Kennedy Town, Western District