2024-04-23
今日去左一間好chill嘅sake bar,餐廳環境氛圍都好正好有feel👍🏼 中間有張長方bar枱,方便唎酒師為客人介紹清酒🍶 目測起碼有過百款清酒😍呢度有個清酒 freestyle menu,你只要填上預算、杯數、口味,就會有專人幫你揀,啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人😉 今次我同朋友預左每人$400,試左好多支清酒,試左有果味、花味較重嘅清酒,亦有dry 啲米味香啲嘅,亦都有啤梨味、檸檬🍋味嘅清酒。每個清酒上面都貼有標籤,寫晒嗰支酒嘅特性,好貼心👍🏼而且有好多佐酒小食,而家仲有同兩姊妹涼皮crossover嘅菜式。我地叫左「牛筋煳麻燒 」& 「麻辣風鮟鱇魚肝」 2樣都辣辣地🌶️好惹味,係一流嘅送酒小菜😋前菜~沙律最中餅 $38係超級可愛嘅貓貓圖案😺內餡係煙三文魚沙律,底層配上紫薯蓉,仲有塊炸到好脆嘅蓮藕片,可愛得嚟仲要係好食👍🏼🤤雞肝芝士拌勻醬 $88又係用咗好可愛嘅貓貓碟,雞肝芝士醬配上好鬆脆嘅蒜蓉脆包,好夾味!燒帶子伴海膽湯 牛油卷$98帶子好大粒煎得剛剛好半生熟,海膽湯都好Creamy,餐廳Staff教我哋將牛油卷當飲管咁樣飲啲湯,又幾得意😂季節刺身四點盛/牡丹蝦、帆立貝、生蠔、魷
前菜~沙律最中餅 $38
雞肝芝士拌勻醬 $88
燒帶子伴海膽湯 牛油卷$98
季節刺身四點盛/牡丹蝦、帆立貝、生蠔、魷魚 $218
刺身非常新鮮,全部都好鮮甜👍🏼
清酒煮廣島蠔 $128
廣島蠔好肥美,食落啖啖肉,配上清酒特別鮮甜!
炭火串燒:雞心喉、雞胸軟骨、雞肩、黑豚腩肉
牛柳粒、橫膈膜。用炭火燒嘅串燒特別好食😋
超級推介大家嚟呢度飲清酒,同埋嘢食都好好食,回頭率超高,下一次要再同朋友嚟食🤩