2018-01-16 160 views
今日同朋友去開旺角勝利道買寵物野,見到對面有間小店係食緬甸野,於是就入去試下,因為平時冇乜食開。必試這裡招牌菜 Mohinga鮮魚濃湯米線 放入多種材料,慢煮一晚而成,顏色看似咖哩,其實不是,味道濃郁又有鮮魚味,脆脆既豆餅,更見特色。緬甸特產茶葉沙律賣相似中式的梅菜。加了蕃茄、椰菜等配料,似花生非花生的硬脆粒粒,層次豐富。猜是用了魚露調味,鹹鹹酸酸的,加上新鮮蕃茄的清新,都幾特別。紅燒腩肉配飯,顏色很深,醬汁很濃,單吃肉有點鹹,配飯一整齊食就岩岩好啦!腩肉肉質適中,不會太難吃。脂肪層很厚,咬落去有點似啫喱感覺。由於本人都中意食肥膏,所以覺得呢個飯真係不錯的。緬甸多士配奶荼,勁脆口加好香椰香味,喜歡甜食既朋友可以一試。