2022-01-15
今日食呢間餐廳感受好深,一個字形容:專業首先staff 全部係formal dressing , 女職員裙及膝,頭髮過膊全部札辮,對儀容同衞生有要求✨,有掛外套服務,上菜,揭蓋同步,人手夠,每當空閑外藉男職員就會企喺樓梯旁四周望睇下客人嘅需要,過一陣轉個位置又望下另一邊客人有無需要,好謹守自己崗位,對自己嘅工作好認真,喺香港嘅其他星級餐廳我未見過有咁專業嘅態度🏅,彷彿上咗一課敬業樂業👍👍。言歸正傳, 餐廳位於半島酒店獨立位置, 有專LIFT, 就在地面ROLEX旁轉入去就會見倒。餐廳用傳統英式設計, 樓底高, 大水晶吊燈, 有琴, 位置寬敞, 有大量餐車方便上菜, 位置唔會同對面檯面對面, 好有水準0既擺位。意想不到係QR CODE點餐, 平日SET LUNCH分兩類, 一類係1488 , 另一類簡單啲628(三道菜) 同728(四道菜).我地點咗628如果想睇hard copy menu 原來有嘅,見側邊嗰枱可能比較年長,所以waiter 就無講用QR code 睇menu ,主動遞上餐牌。先到係麵包, 係常見酸種包, 好高質, 微暖, 外脆內軟,另外仲有兩款自選,我要咗酥酥,酥皮做
我地點咗628
先到係麵包, 係常見酸種包, 好高質, 微暖, 外脆內軟,另外仲有兩款自選,我要咗酥酥,酥皮做得好好,內有煙肉,好香
Menu 無提及嘅洋蔥啫喱, 配搭係新穎嘅,但我個人麻麻洋蔥。
Starter 上層係芝士,面再有啲食用花點綴一下,下面係蠔同切細咗嘅帶子刺身,新鮮
鯖鱼好新鮮,用青瓜絲卷成花形做配搭,面有啲蝦片嘅物體,好脆口。
Main course 魔鬼魚翅同我預期中唔同,質感鞋, 🤨配一個香料重嘅中東汁。
另一個係羊,呢個好高質,看似好生,但食落又唔腥唔羶仲幾嫩,長型嘅係日本蘿蔔,好得意。😘
Dessert 好有驚喜,其實整體之前嘅賣相都好講究,有心思😍,但真係估唔倒cheese cake 可以用呢個造型示人,好似一條頸鏈,真心靚,好華麗✨
另一款係法式焦糖燉蛋,同樣係堂皇嘅賣相, 個圈圈本來已好有心思上面仲有金萡同雪糕,而且唔係好睇唔好食,個圈圈係餅,好鬆化,好好味😋
Mocha
最後仲有menu 無嘅甜品, blueberry 蛋糕仔,熱情果朱古力同馬卡龍