2022-10-01
燈籠街日式烏冬店 SOLO UDON 🍜 銅鑼灣燈籠街又有新餐廳!講緊就係呢間烏冬店 SOLO UDON,餐廳啱啱尋日先開,行銀色系cyber風好有現代感;另外點餐係自助形式入去前就要喺門口部機落埋order比錢,坐低之後喺隔離 DU一DU 個QR code 就得喇~至於座位全部係毒毒座,一個人黎都唔驚啦~ 烏冬定價OK $68-$138 (最平腐皮烏冬 $68 就有交易)最後提提你佢地碗既SIZE 同烏冬份量都係好驚人,所以要預一預返呀~📍安格斯牛肉壽喜燒烏龍麵鍋 (中) (+$30轉和牛) $138呢個鍋黎到嚇死我,明明叫中點解啲各牛同烏外冬多到好似 2 人份咁?! 店家話佢地中既份量係 250g,大份就係 400g牛肉係堆到座山仔咁!和牛牛味好濃入口超綿滑,加埋蔬菜配料吸收哂湯汁精華配埋一齊食就更滋味~📍吉列蝦蝦湯烏龍麵 (撈麵)$98用咗好多個鐘去熬製嘅蝦湯,蝦味勁濃再加埋蝦油令蝦味更加突出,佢雖然話辛,但其實辣度仲少過十小辣~烏冬唔使講夠哂彈牙,蝦湯掛喺烏冬上;吉列蝦炸衣夠薄夠脆,啖啖肉超好味~📍蛋黄天婦羅 $25呢粒炸蛋天婦羅好正!外脆內軟,入面仲係流心嘅蛋黃,呢個必叫!
📍吉列蝦蝦湯烏龍麵 (撈麵)$98
📍蛋黄天婦羅 $25
📍明太子芝士春卷 $38
春卷炸到脆卜卜入面有明太子同滿滿嘅芝士,趁熱食仲可以做到拉絲嘅效果架
📍飲品 $25
除咗有日本汽水,餐廳仲有自家泡嘅烏龍茶~分別係炭焙烏龍同埋玉山烏龍,兩者茶香醇厚,各有獨特嘅茶味,前者會較為香濃,味道亦會有種回甘味;後者就偏有果香我比較鐘意!
📍罐裝牛乳蛋糕 $48
餐廳自家製嘅蛋糕,用透明易拉罐上枱,打卡一流!味道有兩款,一款係抹茶,另一款係士多啤梨,前者茶味濃郁,蛋糕同牛乳忌廉都有抹茶茶香;士多啤梨超足料,小小一罐蛋糕都有好多塊嘅士多啤梨喇
#大口在銅鑼灣#銅鑼灣美食#打卡餐廳#打卡美食#烏冬店#銅鑼灣烏冬#銅鑼灣新餐廳
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto