2016-03-04 2100 views
Lunch 黎黎去都係食個幾間. 29.2.16 跟另一班同事去食飯, 比佢地帶左我黎呢度. 係灣仔十多年居然第一次幫襯... 望下門口的Menu, 居然有一人盆菜, 究竟係咩黎架呢? 為怕食到雷品, 所以都係叫個籠仔排骨臘腸魚肚滑雞飯. 同事就叫左個一人盆菜... 名如其物. 個名有咩裡面就有咩. 一眼望晒. $45連飯同熱飲. 還不錯. 0岩晒肉食的朋友. 啖啖都係肉, 一條菜都無.  魚肚就係眼見個塊. 超薄. 臘腸有半條. 比想像中多 排骨同雞都係一般. 算係不過不失..相反我比同事的一人盆菜吸引.所以過左兩日就拉左原先一齊食飯的同事黎呢度. 今次叫個盆菜嘆下. 反而跟我第一次黎的同事聽到又係唔敢食一定要介紹下呢個盆菜有幾抵. $45有飯包熱飲或湯. 有三舊燒肉, 三舊雞(重要係鹽焗雞), 三舊燒鴨. 兩舊新鮮炸的鯪魚球, 蘿蔔, 小棠菜, 紹菜同尤魚... 齋聽個份量已經覺得齋食餸都唔駛食飯, 所以細食的朋友想試呢個可以叫人家少飯. 唔好浪費. 燒肉, 燒鴨同出面食燒味的鋪頭差不多, 但個雞真係好驚喜, 因為同早兩日食個個滑雞飯係唔同的. 呢個係鹽焗雞. 感覺抵過食齋鹽焗雞飯
籠仔排骨臘腸魚肚滑雞飯

一人盆菜

燒肉, 燒鴨同出面食燒味的鋪頭差不多, 但個雞真係好驚喜, 因為同早兩日食個個滑雞飯係唔同的. 呢個係鹽焗雞. 感覺抵過食齋鹽焗雞飯$45
 最讚係新鮮即叫即炸的鯪魚球. 上菜時十分熱. 大家小心"辣"親. (亦因為咁, 所以需要少少時間等候, 想快可以等位時落定單). 而蘿蔔亦炆到十分林兼好入味. 重有個尤魚都係好lum. 唔會un. 超正. 雖然食左好多肉, 但因為呢個有疏菜, 所以感覺平衡d.
 諗到呢個盆菜的廚師真係要讚佢有諗頭.

2016-03-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
一人盆菜