2020-03-14
我成日聽身邊既朋友話(尤其是女士們),如果一個人出街食飯,真係冇辦法去好少少既餐廳食飯。一來覺得一個人食飯好尷尬,二來想食既嘢有好多,想叫多幾道餸又食唔噻又驚浪費。但事實上我個人覺得,如果選擇搭配得合理,一個人去好少少既餐廳食飯都可以enjoy。呢次我一個人食就叫左Pizza express既招牌麵包球,又叫左健康輕盈沙律,最後叫左一份雞翅。不過很有趣既喺,果日上既第一道餸喺雞翅,跟住喺沙律,而麵包球喺最後先上。雖然咁樣上法有些奇怪,不夠個人喺非常中意食麵包球,所以麵包球莫名變成左甜品都幾有趣。其實我多年前喺九龍塘果間叫輕盈沙律既時候喺俾吓到,因為真係好大一碟,近年來好似size就變返正常d,雖然價格138食碟草(全素)好似真係幾貴,但係我真係覺得好好食,尤其喺入面既南瓜深得我心。 食完成個沙律+雞翅好飽但係又唔會讓你唔舒服果一種。一般都話女人有兩個胃,無論麵包球喺前菜或者甜品,即使吃完沙律+雞翅之後,我都可以食得落。麵包球都喺正常發揮,中規中矩,喜歡❤食飽飽就又有力氣shopping lor~
食飽飽就又有力氣shopping lor~