2019-02-27
在香港,我們是生活還是在生存,工作上既壓力,屋企既擠迫,街上既人潮,通通都使人抖唔到氣,想靜靜地傾下計,飲返杯,輕鬆下,歡聚下⋯真係唔容易😌竟然係呢到⋯尖沙咀棉登徑,一個大廈既地庫,有個極具特色,感覺非常私密既Lounge 。Snow Elf 賣相好似杯芭菲雪糕,無酒精,好開心😃,侍應話以菠蘿、西番蓮果和酸奶製成,上面3粒冰球係由新鮮果汁而成,飲落酸酸甜甜,帶點creamy,有點像雜果賓治。Cocktails Midnight 用伏特加、Kahlua、Bailey’s、肉桂和蛋黄調製而成,味道帶點煙燻,口感濃郁,易入口,Bailey 愛號者必選北海道帶子刺身(4pcs)帶子鮮甜,肉厚,師傅將帶子分成多片,完全係性價比高👍🏻低溫慢煮原隻鮑魚配蜜瓜晶球待應送上神秘既盒子,緩緩地將它打開,一陣輕煙飄出來,原來是煙燻效果蜜瓜球其實係一個醬汁,帶點蜜瓜味又帶芥末味,鮑魚鮮甜彈牙,再加上魚子豐富既海水味,三重滋味低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利飯炸既意大利飯都係第一次見同食,估唔到賣相係海膽球,外層炸得香脆,食落口感特別,唔油膩,有點似薯蓉質地,腐乳再濃啲會更好日本魚子,吞拿魚他他及生牛肉片配韓式汁生
Snow Elf
北海道帶子刺身(4pcs)
帶子鮮甜,肉厚,師傅將帶子分成多片,完全係性價比高👍🏻
低溫慢煮原隻鮑魚配蜜瓜晶球
低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利飯
日本魚子,吞拿魚他他及生牛肉片配韓式汁
生牛肉片初時以為會係血淋淋果啲,原來係類似Parma ham既質感,新鮮吞拿魚同魚子配上酸中帶鹹韓式汁,非常醒胃
估唔到呢到比到我好多感覺,舒適既環境,可以令到人靜下來,創新又好食既食物同飲品,又令人好驚喜好興奮。兩三知己輕鬆下⋯唔錯