2018-02-07 2073 views
返總公司上堂,收工行下熟悉嘅北角,已經開了些新餐廳,經過呢間門面幾靚,名字亦可愛,見店員笑容滿面咁同行人推介下午茶餐,價錢又幾抵,所以入去試下,店內北歐風格,黃色燈泡💡配淺木加布藝椅子,桌椅頗迫!當時無乜客人,其實已接近晚餐時間,坐低點菜,我叫個意粉餐,又想加件蛋糕,店員提議我叫下午茶餐嘅蛋榚餐,仲提醒我下午茶餐時段將過去,我可以先落單,到時食完意粉先叫起甜品,咁就又特價又有多杯飲品!唔係蛋榚就要正價!香草煙雞絲大啡菇闊條麵($48)賣相幾靚,粉紅色雞肉絲撞上暗線闊麵,粉紅色雞肉絲係凍嘅火腿切絲,微鹹粉嫩,下面用香草醬炒嘅闊條麵,微辣惹味,加上索晒香草醬嘅鮮菇,嫩滑好味,雖然橄欖油落得多,闊麵煙韌有咬口!好味維也納咖啡☕️($15)第一次飲維也納咖啡,喜歡呢種有耳厚瓷杯,存熱好,咖啡面嘅忌廉又濃又杰,𢳂起食有種朱古力味拖肥糖嘅感覺,好甜滑,下面嘅咖啡甘香夠熱,雖然唔算好濃,熱力迫咗啲香味出來,又無酸味!甘甜味道衝擊味覺,好味自家製檸檬芝直蛋榚🍋🍰($30)擺盤賣相靚,拌碟水果爽脆新鮮,味道酸甜,蛋糕幾大件,芝士軟滑彈身,檸檬味唔強,芝士輕宜像是日本芝士蛋糕,唔膩,剛剛食完意粉都食到!微甜

自家製檸檬芝直蛋榚🍋🍰($30)擺盤賣相靚,拌碟水果爽脆新鮮,味道酸甜,蛋糕幾大件,芝士軟滑彈身,檸檬味唔強,芝士輕宜像是日本芝士蛋糕,唔膩,剛剛食完意粉都食到!微甜好味!

荔枝茉莉花茶🍵($14)有耳玻璃樽,立頓紅茶包加完粒荔枝肉,茶味道清甜,荔枝爽口,對剛剛食到好飽嘅我,解膩一流!

食物好味,睇得出由裝修、餐牌、食物、服務都落過心思!希望食客開心,店員們盡力招呼,加水收碟有禮,中間有6人客人到,佢哋想我移過一張枱,比最舒服嘅地方家庭客,佢哋提出時都好好禮貌,大家開心所以無問題,我自己慢慢享受食物都無問題!環境舒服,服務幾貼心!

一個人的咖啡時光
2018-02-07