2020-03-10 128 views
身為觀塘友,其實又唔係真係成日會係觀塘搵食,最近先知原來係工業區有間高質日本料理叫<菊月町>,OMG! 仲有我至愛的Omakase呀😍! 愛日本料理的人,相信對Omakase都不會陌生。食得omakase既人唔代表識食,但識食既人又怎會不愛Omakase?🤪.由廚師親自手挑選時令食材,在客人面前顯現像魔術般的功架、✨變出一道道如藝術品精緻的美食,正是其可貴之處!今次選擇咗平日夜晚去自私食😆店面不算大,內外裝潢都是滿滿日本居酒屋風格~ 🪑座位以圍繞吧枱為主!🤗咁就可以同師傅、食材嚟個近距離接觸啦~店員姐姐好有禮👍🏻,而且會幫客人掛起件褸~ 香港少有咁貼心的服務呢~打開menu, omakase分別有<爍雨>同<焰月>兩種,媽呀!!2個set都好吸引呀~ 🙈ok,最後揀咗$980的<焰月>~••••••••••••••••••••••••🟠先付:先來打頭陣嘅係💁🏻‍♀️牛肉生姜煮普遍坊間都提供豚肉生薑煮/燒,呢個牛肉生薑煮、甜甜的薑汁完美滲入肉裡,juicy又開胃~🟡時令季節刺身五點:🔸七星鰈 - 肉質幼嫩帶爽口,味道清淡鮮甜~

食得omakase既人唔代表識食,
但識食既人又怎會不愛Omakase?🤪
廚師親自手挑選時令食材,

今次選擇咗平日夜晚去自私食😆

••••••••••••••••••••••••

🟠先付:
先來打頭陣嘅係💁🏻‍♀️牛肉生姜煮

🟡時令季節刺身五點:
🔸七星鰈 - 肉質幼嫩帶爽口,味道清淡鮮甜~

🔸本鯖(白腹鯖)配檸檬果凍 - 平時好怕食燒鯖魚,覺得好腥同好酸.... 呢個本鯖刺身經醋漬後微微酸甜、跟淡淡的檸檬果凍交錯起來更見鮮味~
🔸八爪魚鬚🐙 配黑魚子 - 師傅拎條唔知幾多吋長既八爪魚鬚出嚟果時我已經睇到O嘴同呆咗(🙈失禮了!) ,
再三幾下手勢、利落既刀工將吸盤位置去衣、魚鬚肉薄切,像一朵朵小花,肉質爽口略帶海水味,所以係唔需要🚫再沾醬油啊~
🔸金箔吞拿魚腩蓉 配黑魚子 - 😍靚得太犯規啦好不好?師傅細心地加左紫蘇葉碎同洋蔥🧅,覺得減輕咗Toro蓉的油膩感~ 唔捨得食都要食😂因爲之後仲有好多嘢食!

金箔吞拿魚腩蓉 配黑魚子

🔸大吞拿魚腩 配海膽及三文魚籽 - 又來一件藝術品🤗 師傅特地加入少許竹炭鹽提味用火烤過的紫菜脆卜卜,包住入口即溶的「三鮮」!形成強烈對比!😆你會唔捨得口腔內的油脂香散去~

大吞拿魚腩 配海膽及三文魚籽

🔴鉄板焼二款:
🔸金鯛 - 平時我怕食到魚皮、魚骨,莫講話魚鱗⋯⋯
呢個金鯛完全顛覆咗我食魚既習慣😮 魚皮上的鱗炸得酥脆,魚肉卻依然保持鮮嫩多汁!
魚肉中有2條骨,師傅話不能全去骨,要靠其支撐否則魚肉會變形~ 實在好考師傅功力!

🔸原殼鮑魚 - 在鮑魚旁的醬絕對是亮點!師傅用咗鮑魚肝、加入蒜蓉等材料製成醬,味道獨特又惹味~

⚪️吸物:
魚湯 - 加入了昆布熬製的奶白色鮮魚湯~ 3個字~
好!鮮!甜!上枱前師傅還會親身試味確保質素~

輪到壽司🍣時間~

🔵手握壽司五貫:
🔸醬油燒金目鯛 -
由搶眼的金目鯛打頭陣,粉紅橙的魚皮經炙燒後微焦爆發油香、感覺入口即溶~
醬油燒金目鯛

🔸黑鯛 - 如果金目鯛係玫瑰,黑鯛應該係款簡約風的茉莉吧~
肉質軟嫩,師傅特地噴上昆布水塩帶出鮮味~
黑鯛

🔸深海池魚 - 入口質感爽甜,加入了山藥展現出層次感~
深海池魚

🔸白象拔蚌 - 爽滑且鮮嫩有嚼勁~
白象拔蚌

🔸馬糞海膽 - 濃厚甘甜~ 唔捨得飲茶沖走口腔的味道🤣

🟣手卷:
Toro🐟手卷 - 我會稱之為心機手卷~ 又係師傅大顯身手既時候啦!🤩 即場火炙魚皮、取其魚油滴在飯中,混入Toro蓉及海膽,脂香四溢、甘甜鮮美,
it’s crazy yummy 😍
最特別係呢度既手卷包法是橢圓柱型而不是常見的傳統圓錐型,食起上嚟平均之餘又唔易散~ ( 絕對啱我呢d手殘寶寶😂我最怕d手卷面頭勁多料,但竟然係粒狀魚生😭然後跌到一地都係)
Toro海膽手卷

🟢時令果物:
日本蜜瓜 - 最後以鮮甜蜜瓜🍈為這頓Omakase藝術之旅劃上完美句號~

由於小妹睇師傅的表演太過入神,食物又太吸引的關係......😫 本鯖(白腹鯖)、八爪魚鬚刺身/ 馬糞海膽壽司都漏咗影相....

這小店食材高質、用心製作及人情味,
實在沒有不再光顧的理由~
作為貓奴的我亦很愛她的貓貓擺設呢!🐱
2020-03-02
$1000 (Dinner)
金箔吞拿魚腩蓉 配黑魚子
大吞拿魚腩 配海膽及三文魚籽