🐷🎈元朗一個人都可以平食酸菜魚😍🐟💥老壇酸菜湯鱸魚片 配米線 $70好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10平時食酸菜魚都要搵齊幾個朋友,叫個至少200幾300蚊嘅超大碟酸菜魚,突然想食又唔係咁易約到人一齊食喎!而呢間餐廳就主打一人份量套餐,$70就可以食到份量十足嘅酸菜魚啦🐟🐟除左魚之外,湯底都有好多選擇架,單單酸菜湯效面都有檸檬酸菜湯、老壇酸菜湯、青花椒酸菜湯、酸菜金湯、不辣老壇酸菜湯,亦有辣度之分。套餐仲跟主食另上,可以揀白飯🍚、米線🍜、薯粉。亦可以揀配菜🥗,例如有豆腐、萵筍、白蘿蔔、金針菇、娃娃菜等等。我揀呢個老壇酸菜湯,辣度只係最低級,不過就唔係好食到辣味。但比想像中唔夠酸,就咁食啲酸菜都唔太有酸味。湯底整體而言較重味,有幾香蒜味🧅。但配埋米線食亦唔會覺得太咸,而且其實送飯幾正🙌🏻魚片方面份量都唔少,至少有10塊以上,值得一提佢完全冇腥味,調味亦可以,但唯一不足係我搵到有魚骨🦴。配料揀左豆腐皮同萵筍,味道都唔錯。整體份量都好大份,主食幾乎一半都食唔哂🙈💥麻辣濃湯精選肥牛 $66好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷8/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10比起酸菜湯底,小
🐷🎈元朗
一個人都可以平食酸菜魚😍🐟

💥老壇酸菜湯鱸魚片 配米線 $70
好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10
回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10

💥麻辣濃湯精選肥牛 $66
好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷8/10
回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10

比起酸菜湯底,小編更喜歡呢個麻辣湯底,佢屬於辣到最高級別。辣油唔算太多,但真係夠哂辣🥵(連我食開譚仔5小辣都係咁流鼻水😂)麻味都好夠🌶 雖然好辣但係好惹味好減壓🤤

肥牛牛味唔太重🐄,但呢個價絕對可以接受😌份量亦都唔少,都有差不多10塊。配料我加左金針菇同唐生菜,兩樣都係索辣油🤣 主食揀左薯粉🍜,夠彈牙,而且真係好大份好飽😂

💥Traditional Lao Tan Hot & Sour Pickle Soup with Sea Bass set w/ noodles $70
Deliciousness: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10
Willingness to return: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10

💥Mala Spicy Soup with Tender Beef set w/ potato starch noodles
Deliciousness: 🐷 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷8/10
Willingness to return: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10

🎈 魚眾不同酸菜魚 (紫荊樓) (元朗)
元朗教育路61號紫荊樓地下K號舖