2012-09-19
自從第一次由朋友介紹,尼次已經係第三次係越粵棧 " RE-U" ,越粵棧係越南菜同粵菜混合既菜館,尼度D野食正如標題所講" 平 靚 正" , 冇一次係令我失望.Open rice竟然冇乜食評, 再一次大飽口福決定一定要向大家推薦尼度既招牌美食.尼次"RE-U",唔係好多人,所以都唔係叫得好多野食~!~首先招牌菜" 炸子雞" , 次次都會叫皮薄香脆,油而不膩, 因為本身唔係太咸,大家可以自己用椒鹽調整合適既"咸度"!椒鹽鮮鱿又係一個極速清盤既美食,香脆可口, 鮮鱿入口即溶, 沒有任何多餘既粉, 粉同鮮鱿既配合剛剛好.豬頸肉 肉質鮮嫩燒乳鴿 同炸子雞一樣都係皮薄香脆馬拉殘炒通菜炒得非常嫩滑,惹味又香口蝦餅配搭泰式甜辣醬,口感一流細輪魚刺身最後一樣係第一次試, 老細見我地一班年輕人就問我地食唔食刺身, 我地就奇怪尼度都有刺身?以為係三文魚啦, 老細話好食過三文魚, 話係咩"細輪"魚, 強烈推介下又有魚骨湯送我地就試下點知真係有驚喜, 刺身新鮮即"湯" 即雪凍, 所以制作需時肉質嫩滑而且味道清甜,煙韌又爽口魚骨湯用細輪魚既魚骨即煲既魚湯, 口感清甜,用料又十足尼度真係好岩大家RE-U,或者一
越粵棧係越南菜同粵菜混合既菜館,
尼次"RE-U",唔係好多人,所以都唔係叫得好多野食~!~
首先招牌菜" 炸子雞" , 次次都會叫 皮薄香脆,油而不膩, 因為本身唔係太咸,大家可以自己用椒鹽調整合適既"咸度"!
椒鹽鮮鱿 又係一個極速清盤既美食,香脆可口, 鮮鱿入口即溶, 沒有任何多餘既粉, 粉同鮮鱿既配合剛剛好.
豬頸肉 肉質鮮嫩
燒乳鴿 同炸子雞一樣都係皮薄香脆
馬拉殘炒通菜 炒得非常嫩滑,惹味又香口
蝦餅 配搭泰式甜辣醬,口感一流
細輪魚刺身 最後一樣係第一次試, 老細見我地一班年輕人就問我地食唔食 刺身, 我地就奇怪尼度都有刺身?
點知真係有驚喜, 刺身新鮮即"湯" 即雪凍, 所以制作需時
肉質嫩滑而且味道清甜,煙韌又爽口
魚骨湯 用細輪魚既魚骨即煲既魚湯, 口感清甜,用料又十足
尼度真係好岩大家RE-U,或者一大班人聚餐,
因為多人D可以叫多D唔同既美食
岩岩食完依家又想再去食多次, 價錢又平味道又好, 岩晒我地尼D窮等學生
Other Info. :
樓上吸煙區仲有得睇波, 開到零晨3-4 點