一班朋友, 一行十一人星期日去蒲苔島行山影相, 午餐時間, 朋友帶路本想去某間食店食個 Lunch(聽講好出名呢),一坐低想點菜, 嘩~~~~~~~~~~~~~~~!!!!!!!!每人最低消費 $100!!!!!!!!!!!我o地成班人好似外國遊客嗎~~?!?!?結果一齊起身轉身走人~~!!!!當行出鋪外時, 門口有一婆婆(唔知係 sell 客/真係咁o岩住o係附近而出o黎吹吹風)知我o地搵o野食, 佢就話移前都仲有o野食 ,於是我o地各前行, 發玩一間唔多起眼, 當時只有一"木台"客的食店, 老闆見有客即時好 nice 咁出o黎招呼我o地 , 雖然餐牌上只有少一般冬茹亭的飯麵種類及少量茶餐廳飲品選擇, 而招牌菜亦只係泥鯭粥和紫菜湯 ,不過味道遠勝任何一間冬茹亭/茶餐廳~~~!!!!!!我o地叫了餐肉旦/餐肉香腸麵, 紫菜湯 & 蒜蓉炒白菜, 老闆首先送上紫菜湯, 內有魚旦粒, 叉燒粒, 蝦米 & 紫菜, 味道好清, 飲唔出有加任何味精 , 真係一鍋好美味的湯~~~~~~~~再o黎就係餐旦麵, 麵係用出前一丁(因為咬口同其他即食麵唔同) ,餐肉係厚切 ,加隻半熟荷包旦~~~~~之後來的
一班朋友, 一行十一人星期日去蒲苔島行山影相
一坐低想點菜, 嘩
我o地成班人好似外國遊客嗎~~?!?!?
結果一齊起身轉身走人~~!!!!
老闆見有客即時好 nice 咁出o黎招呼我o地
我o地叫了餐肉旦/餐肉香腸麵, 紫菜湯 & 蒜蓉炒白菜,
之後來的係蒜蓉炒白菜 ,完全係頂級水準~~~~good!!!!!!!!!!!!
一邊食一邊對住無敵海景, 加上老闆的熱情招待, 人生一樂也~~~
下次再去一定會再去呢間呢~~~~~~!!!!!!!!

餐牌
老闆秘製辣椒油,少辣,香料味濃
靚 view~~~
2010-11-21
$45 (Lunch)
餐牌
老闆秘製辣椒油,少辣,香料味濃
靚 view~~~
  • 紫菜湯
  • 餐旦麵