2020-04-12 1827 views
上次同Fd 去, 因為裝修關係(還是疫情?)摸門釘, 今次終於食到啦, 佢係駱克道487-489駱克駅22-23樓, 友人訂了枱但去到發現其實無需要, 食到臨走先開始多人。事原本人都鐘意掃街食下小食串燒, 黃埔土瓜灣都食過下, 大陸又食過下, 日本又食過下d居酒屋, 上高樓大廈食就少有。我同友人坐左係23/F, 裝修光鮮, 但係又未到話打卡級數, 掛住d過氣日本女星poster, 後面個酒櫃就似擺設多於實際用途。大家可以睇下menu...搵萬幾蚊嘅食完呢餐今個月都要慳住洗😅😂, 不過如果食串燒食到呢到呢到都預左, 灣仔呢個地段其實差唔多。燒特級牛脷芯(左) $68 HKD/串及 燒雞腎(右)$30HKD/串牛脷係本人至愛, 都係合格, 有肉汁, 醃料同調味都ok。 雞腎都係本人一定會叫, 都有嚼勁, 唔會太韌。野飲我覺得無咩特別。。。除左貴Iced Oolong Tea $38 HKD巨峰提子梳打 $60 HKD...fd話覺得個杯幾靚薑蔥煎蠔(左)$9x HKD, 燒冬菇(右)$26HKD個煎蠔無想像中咁好食, 好似唔夠薑蔥味, 隻蠔太大裏面仲生生地, 會expect有d鑊氣。冬菇串

燒特級牛脷芯(左) 及 燒雞腎(右)

野飲我覺得無咩特別。。。除左貴

Iced Oolong Tea $38 HKD
Iced Oolong Tea

巨峰提子梳打 $60 HKD...fd話覺得個杯幾靚

巨峰提子梳打

薑蔥煎蠔(左)$9x HKD, 燒冬菇(右)$26HKD
個煎蠔無想像中咁好食, 好似唔夠薑蔥味, 隻蠔太大裏面仲生生地, 會expect有d鑊氣。冬菇串就ok嘅。
燒煙肉廣島蠔(左), 燒冬菇(右)

燒澳洲羊架 $88HKD/件
講多次。唔平嫁。醃得唔錯, 但係唔算話好頂級, 無咩羊騷味(但係食羊唔騷不如食返牛)
肉質都嫩滑有肉汁。
燒澳洲羊架

中間去左次洗手間都幾搞笑, 又幾開揚。

燒鵪春蛋$26HKD...麻麻地, 好似大太過Q彈。
燒鵪春蛋

脆炸廣島蠔$98HKD/份
蠔新鮮大隻, 有汁, 但係個味好似落多少少鹽吊一吊會出d, 隻隻都炸得都十分香脆可口。
脆炸廣島蠔

黑松露蟹肉炒飯$98HKD, 友人鐘意食黑松露, 而我永遠覺得呢樣係gimmick 野。不過, 個炒飯認真掂, 可以話食得出有水準嘅order, 飯係乾身唔濕, 一粒一粒, 每粒都平均黃金色, 其實就咁碟炒飯都出色, 加埋黑松露叫做跟返上潮流, 厄下女仔咁。
黑松露蟹肉炒飯

總結, 如果2個男人建議去食返街邊串燒, 始終大部分人唔係有錢人, 街邊d隱世檔攤又可以食多幾串, 如果追緊個女仔想靜靜地, 又咁岩想食串燒嘅先考慮呢到, 如果純粹講風景氣氛大把餐廳正過呢到。

翻食指數:6/10

燒特級牛脷芯(左) 及 燒雞腎(右)
巨峰提子梳打
燒煙肉廣島蠔(左), 燒冬菇(右)
燒澳洲羊架
脆炸廣島蠔