2011-10-24
師妹早輪約師傅去睇演唱會, 講真師傅對呢個歌手嘅興趣不大, 不過既然係師妹叫到就冇所謂啦! 睇演唱會前當然要食個飯先, 數下手指師傅都有好一段時間冇同師妹食飯, 不過食啲咩又冇咩心水, 於是就同師妹喺自己個地頭行下! 師傅心想吃西餐, 可惜選擇唔多, 最後忽然想起呢間食店, 才知師妹從未黎過, 既然係咁, 就一於帶師妹入去食番餐!入到食店人唔算多, 都幾多位可以揀, 可能係時間早左少少啦! 坐底後隨即望下個特色晚餐的餐牌, 發現個A餐好吸引, 所以師傅諗都唔使諗竟揀定左, 而師妹亦好快手咁揀左B餐, 一個優一個良, 就係最貼切嘅形容詞來形容師傅同師妹喇! 特色晚餐有頭盤, 餐湯, 餐包和主菜, 師傅揀左紅湯, 師好就揀左白湯! 落完單後好鬼快就已經有得食, 頭盤係沙律, 有少少似凱撤沙律, 入口發覺菜都幾新鮮爽口, 麵包槺夠炸腍, 八個字形容呢份沙律 , “比上不足, 比下有餘”, 師傅覺得個水準都不錯! 之後再試餐湯, 紅湯係羅宋湯, 白湯係忌廉粟米湯! 師傅有幸試過兩款, 所以先講羅宋湯, 羅宋湯湯料唔太多, 呢下師傅相對地欣賞, 皆決師傅鍾意飲湯多過食湯料, 可惜羅宋湯味道普通,
落完單後好鬼快就已經有得食, 頭盤係沙律, 有少少似凱撤沙律, 入口發覺菜都幾新鮮爽口, 麵包槺夠炸腍, 八個字形容呢份沙律 , “比上不足, 比下有餘”, 師傅覺得個水準都不錯! 之後再試餐湯, 紅湯係羅宋湯, 白湯係忌廉粟米湯! 師傅有幸試過兩款, 所以先講羅宋湯, 羅宋湯湯料唔太多, 呢下師傅相對地欣賞, 皆決師傅鍾意飲湯多過食湯料, 可惜羅宋湯味道普通, 唔香唔辣, 基本上係一碗好普通嘅雜菜湯, 師傅就較為失望! 再講忌廉粟米湯, 忌廉唔太濃亦不太稀, 奶味唔會過多, 味道香配上粟米爽甜, 真的不錯, 兩款中好明顯白湯先勝一仗! 而餐包熱熱地, 夠鬆軟, 真的不錯! 至於A餐同B餐係咩, A係黑椒西冷扒和B餐係意大利雞扒, 黑椒西冷扒就跟白飯, 意大利雞扒就配薯菜! 先講下黑椒西冷扒, 起初師傅落單時話要五乘熟, 點知個伙計話做唔到, 師傅真係覺得奇怪, 不過就照佢地意思煮, 大約七乘到; 不過出左黎就知到點解, 皆因塊牛扒本身都幾薄, 咁薄當然煮唔到五乘啦, 坦白講似薄牛扒多過似西冷, 所以扒身鬆軟, 可惜牛味欠奉, 不過值得一讚係個黑椒汁非常之好, 夠香夠辣, 極其惹味, 用黎撈飯真係正! 師傅亦有幸試左大半塊雞扒, 雞扒十分滑身, 肉質鬆軟, 最重要係皮煎得夠香夠脆, 啖啖肉勁好味! 最後加多三蚊就有杯餐飲, 冷熱同價, 師傅就揀左凍檸茶, 味道普通, 可以啦! 總括黎講食物質素尚算不俗, 環境幽靜舒服, 服務態度友善, 價錢都唔貴, 唔使一舊水就可以据下扒, 都幾抵食! 是次飯局由師妹宴客, 原因係答謝師傅相伴看演唱會, 早知係咁師傅就揀間貴啲嘛, 師妹都算蠱惑, 可能見平平地先找數, 但點都要多謝師妹! 一優一良的結果似乎係良較為突出, 如果再揀多次, 相信師傅都寧願食雞扒, 似乎抵食和公度啲! 笑臉都可以一比, 特別係個黑椒汁同雞扒真係正, 肯定會再黎!