2018-07-04
依間日式嘅上岸料理,門面唔太起眼,但食完先知喜出望外,連正宗日本人都嚟幫襯添。 內在環境唔算好大,裝修都係以柔和嘅木枱,木凳,木櫃配合,有著傳統日本家庭嘅風格。 第一道係前菜,青瓜配帶子裙邊。帶子裙邊醃製得好好味,青瓜新鮮爽口。 呢碟菜上枱嘅時候,我哋完全唔知道側邊有刺身。仲諗住中間點會有左口魚係入面呢?師傅刀工精湛,切到啲刺身好薄好薄。左口魚味淡,配合埋中間嘅明太子,怱,海藻一齊食,別有一番風味。 日本水八爪魚,八爪魚最好食係個吸盤,咬落去卜卜脆, 口感獨特,令人一試難忘。 吞拿魚溫泉蛋沙律,配合特製嘅黑醋。食落去酸酸may May,加埋溫泉蛋嘅蛋漿,配搭一流。當然不得不讚吞拿魚嘅新鮮度,完全冇被黑醋蓋過曬啲味。 火炙壽司五件,分別有三文魚,吞拿魚油漬,鯛魚,油甘魚等等, 每一款唔洗點豉油都夠味。每款口感,味道都不同,有些更充滿油香。 汁燒牛小排, 賣相已經非常吸引。入口味道亦非常香,而且口感軟腍,而帶一點嘅嚼勁。 旁邊既芥末醬,更能帶出牛濃郁嘅味道。 松葉蟹腳天婦羅。第一次食松葉蟹腳帶做嘅天婦羅,味道特別鮮甜,而且松葉蟹蟹味獨特而好香, 外層炸得皮薄又夠酥。 再黎一串好好味嘅燒豚肉
呢碟菜上枱嘅時候,我哋完全唔知道側邊有 刺身。仲諗住中間點會有左口魚係入面呢?師傅刀工精湛,切到啲刺身好薄好薄。左口魚味淡,配合埋中間嘅明太子,怱,海藻一齊食,別有一番風味。
火炙 壽司五件,分別有三文魚,吞拿魚油漬,鯛魚,油甘魚等等, 每一款唔洗點豉油都夠味。每款口感,味道都不同,有些更充滿油香。
再黎一串好好味嘅燒豚肉串。豚肉油脂分佈均勻,食落卻沒有太大油膩感。口易軟熟,陣陣嘅豚肉香味,肉汁出曬嚟。
燒油甘魚鮫 係魚下巴嘅位置。呢個位置特別多油脂,燒完之後香味洋溢,每一啖都充滿魚油嘅香味, 而且好大分食極都仲有,一個字正呀。
唔夠飽嘅我哋當然要叫一個,稻庭冷烏冬。烏冬非常彈牙而幼身, 味道淡淡地,沾埋個醬汁食就啱啱好。
最後當然唔少得呢度係 甜品,杏仁豆腐同埋柚子雪糕。 兩款都好好味,杏仁豆腐好滑而帶濃濃杏仁香, 柚子雪糕啖啖都有柚子味,同飲果汁無異。