2023-09-15
晚餐想食點炸野,但又想食中餐,聽同事提議來到上環的1908BC,據同事話呢間係食英式中菜嘅餐廳,好好味!餐牌裝修簡潔,門口的孔雀壁畫好靚。餐牌選擇不少,我地點了當中的招牌推介項目,和兩杯Cocktail。Pu Er Old fashion酒味較重,但有普洱茶香。Suzie Wong 好香荔枝味,有小玫瑰花作點綴,甜甜地易入口。招牌蝦多士好足料,成塊多士都係蝦肉而且滿佈芝麻香,仲有大粒鮮蝦係面!香脆又啖啖肉,配甜酸醬係紀配!炸魚薯條配咖喱汁首先炸魚薯條件炸魚好高質,魚肉結實彈牙唔鬆散,炸漿薄脆,薯條又熱辣辣!配自家製咖喱汁,原來真係好好食,難怪同事大讚!一定要食!咖喱汁夠濃,和脆身的魚配合得剛好!這個配搭真係好少見又出奇地好食,其他地方食唔到。香酥鴨配薄餅食飯同片皮鴨一樣,用薄餅包住鴨同配料,但鴨肉已預先拆骨起肉,食到一絲絲。原來係鴨係先用滷水燜過再走油,所以鴨絲香口帶脆!用煙韌的薄餅皮包住,再點上自家製醬汁,一個字:正。集匯脆麵其實就係炒雜菜,有金針菇、小白菜、娃娃菜、秀珍菇等,芡汁幾濃,食完炸野食返個炒菜,好舒服。少少幾道菜,全部都好好食,估唔到英國回流的中餐,配搭看似平凡,但味道充
Pu Er Old fashion
酒味較重,但有普洱茶香。 Suzie Wong
好香荔枝味,有小玫瑰花作點綴,甜甜地易入口。招牌蝦多士
炸魚薯條配咖喱汁
香酥鴨配薄餅
集匯脆麵
其實就係炒雜菜,有金針菇、小白菜、娃娃菜、秀珍菇等,芡汁幾濃,食完炸野食返個炒菜,好舒服。 少少幾道菜,全部都好好食,估唔到英國回流的中餐,配搭看似平凡,但味道充滿驚喜!