2022-10-08
老婆約咗兄弟姊妹飲茶,一大班人都話想試下呢間米芝蓮級數嘅點心專門店,店舖位於商埸地下近戲院位置,地鐵一出就係商埸,唔怕日曬雨淋,超方便。去到12點鐘之前,所以都即刻有位,點心紙得一大張,一眼睇哂,人多嘅好處就係可以試多幾款點心,茶位就要每位5元, 都幾化算!酥皮焗叉燒包就必試,包面係一層脆脆嘅墨西哥包皮,叉燒餡料多汁飽滿,一試難忘!豉油皇炒麵夠乾身,唔油膩,味道剛剛好、炸兩,腸粉皮嫩滑,入面嘅油炸鬼仲好脆身,正!至於碟韭王鮮蝦腸,蝦肉爽及鮮,蝦嘅份量都算多,唔錯!陳皮牛肉球唔算大粒,冇乜陳皮香味,個人覺得較普通、潮州粉果冇試到不作評論、鮑汁鳳爪,鮑汁都夠,有鮑汁味,鳳爪軟淋度啱啱好,個人覺得大過淋反而冇咁好,要有啲咬口先至正!家鄉咸水角就外皮唔夠脆,只係一般水準!晶瑩鮮蝦餃(唔記得影相),蝦餃皮真係做到晶瑩剔透,入面嘅蝦好爽口,夠鮮味,一啖一隻夠哂爽!