2014-09-29 819 views
自從君旺燒臘因舊區重建執笠後,一直係紅磡都搵唔到間好食燒味 。今日突然好想食燒味,而且今晚起碼十一點幾先食晚飯,唯有四圍逛,睇睇有無燒味食啦。路經友聯發,是鬼旦試試啦,真係一失足成千古恨呀 ﹗真係要停一停再諗一諗 ﹗實在太可怕喇 ﹗從來未試過想快快食完走人架 ﹗一路食一路冒汗。張枱黐笠笠、地下滑潺潺、匙羮油淋淋、牆身餐具鋪滿麈、螞蟻係枱上面行黎行去 ﹗後門打開時,一陣強烈異味直衝腦部,救命 ﹗樓面阿姐仲好意思係我背後鬼食黎話我爛乾淨 ﹗大嬏呀,個餐具櫃桶鋪晒塵,我一攞起支匙羮油淋淋,又有黑點又有漬,比著您會唔會唔抺乾淨放入口呀?﹗剛好有卡位,雖然要同叔叔搭枱,無緊要。點解張枱油淋淋又污糟又滿佈飯粒架 ?仲要有蟻爬黎爬去添。無員工清潔 ?雖然我好鍾意唱許霆鏗螞蟻隻歌啫。其實睇吓個 menu 都幾吸引架,食物包羅萬有,款式眾多,又有燒味食,但係衛生環境實在太惡劣,我從來未試過有想離開既衝動 ﹗有個年長啲既嬸嬸侍應見我耐心睇menu仲主動推介話晚飯好多小菜食架,有時間落黎試吓啦。多謝嬸嬸一番心意,我當時真係有點滴汗,只好回應兩個字,好呀。除左張枱牆身櫃桶污糟、枱面有蟻、匙羮筷子油淋淋外,連酸醋個包裝膠袋及隻豉油碟都有黑色一點點 ﹗好嘔心 ﹗我點可以唔搵紙巾抺乾淨呀 ﹗個樓面阿姐仲要係背後話我懶乾淨 ?見到污糟成咁都唔抺 ?例湯西洋菜豬骨湯,味道肯定無味精,但真係淡如水,我飲左幾啖已經唔想再飲喇,唔知飲緊咩。燻蹄切雞髀飯,雞髀斬到切片咁薄,成口都係骨碎喇﹗師傅失手?雞肉質地還可以,但淡而無味,靠晒碟蔥汁。燻蹄大路不過不失,配上酸醋都唔錯。雙併食雞髀,飲埋杯凍齋啡走甜,單價 HKD40 蚊算合理。由於環境實在太惡劣,污糟極至又有異味,搞到我一直心不在焉。如果 openrice 可以比負分的話,我一定會﹗食完會唔會肚痛架?佢地煮既時候同儲存得乾唔乾淨架?﹗食完有點咳又有點喉嚨痛,唔通係啲蔥油既關係?唔會再黎架喇!
酸醋
例湯西洋菜豬骨湯
切雞髀燻碲飯
2013-04-17
$40 (Lunch)