2022-06-24 364 views
叫咗個乳豬飯😒😒,啲皮唔脆😒😒😒,啲肉乾到柴咁,😡😡😡😡😡😡😡😡問佢攞多兩包醬好似攞佢條命🤬🤬🤬叫咗杯凍華田,啡色嘅水😒😒😒,完全冇味!!!唉!!!😡😡😡😡😡救命呀 !!!好難食。。又乾又冇汁冇醬🌚🌚🌚超伏😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑

救命呀 !!!好難食。。又乾又冇汁冇醬🌚🌚🌚
超伏😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑
乳豬飯
凍華田
2022-06-24
$60 (Dinner)
2021-07-06 386 views
經過幾次見到D滷水鵝賣相都可以~都諗住試吓~今日終於買一盒試~結果中伏雖然$25一盒都唔諗住有幾多肉~畢竟物價高~但係冇滷水味食落D肉仲好梅~真係接受唔到~一定唔係新鮮整~有D懷疑係咪隔夜加熱再攞出嚟賣~又冇滷水汁乾爭爭~咬落又硬又冇味~真係好搵笨 雖然D肉排位排得好靚呀~但就係得面頭嗰幾片~下面全部都係頸同頭多得誇張~其實如果好味得幾片都可以接受~但係咁嘅水準~廚師自己唔知有冇試過~唔會再幫襯冇下次

2021-07-05
TakeAway
睇佢門面以為燒臘先係主打所以就叫咗個三燒飯同叉燒燒肉湯米點知佢嘅燒臘真係非常一般燒鴨 冇乜肉又冇乜味燒肉又唔脆叉燒又瘦肉又鞋反而佢個叉燒炒河夠鑊氣河粉又滑又入味真係好後悔叫咗佢嘅疑似主打例湯 都幾甜至於個叉燒燒肉湯米啲米粉同啲湯都幾好食但係叉燒燒肉唔好食囉老老實實佢嗰啲portion 真係好大份啲飯多到兩個女仔先食得曬佢個椒絲腐乳通菜又係炒得好好炒得夠脆勁新鮮不過佢啲杯用得耐都係黐黐立立嗰啲朋友裝修就係比較殘舊
睇佢門面以為燒臘先係主打
勁新鮮
不過佢啲杯用得耐都係黐黐立立嗰啲朋友
裝修就係比較殘舊
2016-01-23 1528 views
因工作,也因私事,中午的我身處紅磡,在這一個非凡的時段,食是最重要的一個環節。可是,搖一搖銀包,發現自己已經近乎兩袖清風,要食,都係食最簡單既算。然而,最簡單,也是最快,比快餐店更快的,無可口非,一定是燒臘店。行走在紅磡舊區的街道上,我看見這《友聯發》好似幾多人,就決定入去快快趣,吔個飯仔走。一碟飯,一個湯,一杯飲品,在中西區已經是買少見少的套餐配搭,我在港島區食中午飯,通常都只係飯加飲品或飯加湯,幾乎沒有像這兒的三樣齊配搭。說例湯,是很明顯的水湯,幸好其豬肉味夠,眉豆味也夠,平日少飲湯水的我,得到了湯的滿足,也就可以吧。說飯,我點的是叉燒燒肉飯,燒肉,就感覺一般般了,首先,皮早已散開,二,就是肉好硬,叉燒算是夠蜜味,但瘦肉的比份重了少少,而且燒味也太凍了,加上飯面上也覺得不熱,有少少不歡。凍奶茶,簡單兩個字,難飲....我相信,我是太餓了,若是有心機去找,within walking distant,一定會找到更好的。

凍奶茶,簡單兩個字,難飲....

$35 (Lunch)
2015-03-17 1134 views
呢日試的是位於蕪湖街的”友聯發”可以講係比上次那間東棧的規模大一點的正式燒臘茶餐廳, 由於是有正式的客坐位, 價位上加10%啦, 义燒,燒肉雙拼飯$33, 連例湯/ 熱啡 /熱茶, 例湯是燒豬骨煲那種有點油膩, 义燒,燒肉份量都可以話夠嘅只要大家不是食肉獸的話, 义燒属於較瘦那種而且是簿切的, 燒肉皮都算脆嘅配燒味汁豉油可以講係好味少少嘅, 肉質也較為多一點脂肪, 伴碟那條菜心則好明顯係一開二, 咪咁孤寒啦好細! 兩條菜都咁計較?! 杯奶茶只是好普通的一杯奶茶囉! 服務就作有限度供應! 絕對明白在紅磡區作戰的奧志雷兄當日(舊年)的感受, 唯有講句:呢區食肆較少競爭,沒有比較的情況下, 大部份經營者都唔會太上進囉! 地區性文化是也!
例湯
义燒,燒肉雙拼飯
Other Info. : ok只是給碟飯, 其他的都唔OK!
2015-02-09
$33 (Lunch)
2014-09-29 819 views
自從君旺燒臘因舊區重建執笠後,一直係紅磡都搵唔到間好食燒味 。今日突然好想食燒味,而且今晚起碼十一點幾先食晚飯,唯有四圍逛,睇睇有無燒味食啦。路經友聯發,是鬼旦試試啦,真係一失足成千古恨呀 ﹗真係要停一停再諗一諗 ﹗實在太可怕喇 ﹗從來未試過想快快食完走人架 ﹗一路食一路冒汗。張枱黐笠笠、地下滑潺潺、匙羮油淋淋、牆身餐具鋪滿麈、螞蟻係枱上面行黎行去 ﹗後門打開時,一陣強烈異味直衝腦部,救命 ﹗樓面阿姐仲好意思係我背後鬼食黎話我爛乾淨 ﹗大嬏呀,個餐具櫃桶鋪晒塵,我一攞起支匙羮油淋淋,又有黑點又有漬,比著您會唔會唔抺乾淨放入口呀?﹗剛好有卡位,雖然要同叔叔搭枱,無緊要。點解張枱油淋淋又污糟又滿佈飯粒架 ?仲要有蟻爬黎爬去添。無員工清潔 ?雖然我好鍾意唱許霆鏗螞蟻隻歌啫。其實睇吓個 menu 都幾吸引架,食物包羅萬有,款式眾多,又有燒味食,但係衛生環境實在太惡劣,我從來未試過有想離開既衝動 ﹗有個年長啲既嬸嬸侍應見我耐心睇menu仲主動推介話晚飯好多小菜食架,有時間落黎試吓啦。多謝嬸嬸一番心意,我當時真係有點滴汗,只好回應兩個字,好呀。除左張枱牆身櫃桶污糟、枱面有蟻、匙羮筷子油淋淋外,連酸醋個包裝膠袋及隻豉油碟都有黑色一點點 ﹗好嘔心 ﹗我點可以唔搵紙巾抺乾淨呀 ﹗個樓面阿姐仲要係背後話我懶乾淨 ?見到污糟成咁都唔抺 ?例湯西洋菜豬骨湯,味道肯定無味精,但真係淡如水,我飲左幾啖已經唔想再飲喇,唔知飲緊咩。燻蹄切雞髀飯,雞髀斬到切片咁薄,成口都係骨碎喇﹗師傅失手?雞肉質地還可以,但淡而無味,靠晒碟蔥汁。燻蹄大路不過不失,配上酸醋都唔錯。雙併食雞髀,飲埋杯凍齋啡走甜,單價 HKD40 蚊算合理。由於環境實在太惡劣,污糟極至又有異味,搞到我一直心不在焉。如果 openrice 可以比負分的話,我一定會﹗食完會唔會肚痛架?佢地煮既時候同儲存得乾唔乾淨架?﹗食完有點咳又有點喉嚨痛,唔通係啲蔥油既關係?唔會再黎架喇!
酸醋
例湯西洋菜豬骨湯
切雞髀燻碲飯
2013-04-17
$40 (Lunch)
行經紅磡舊區, 特然想食燒味, 看見這店的門面, 以為只做外賣, 再望一望裡面, 原來放了一張小檯, 應該是偷雞放兩三個位做堂食. 網上找一找, 發現這間其實是有兩間“友聯發”, 同一店, 一間在蕪湖街, 屬餐廳, 另一間就是寶其利街, 在寶石戲院隔離, 只做外賣.阿姐十分忙碌的樣子, 先來了一碗例湯, 不知名, 應該屬粉葛豬肉之類, 湯裡沒有任何材料, 未可核實, 但味精度不算太高, 飲後一小時沒有喉乾現象.叫了一碟叉燒燒鴨飯, 叉燒顏色偏鮮紅, 有些不太自然, 接近全瘦, 頗鞋口, 近望, 叉燒肉身沒有肉紋, 好似齋肉的樣子, 吃了幾口, 不敢再繼續, 放棄. 燒鴨, 鴨肉尚算軟熟, 鴨皮下脂肪不算太多, 但無鴨皮的香味, 飯身熱, 但偏淋過軟, 有些少濕.之前幫襯黃埔街(黃埔街並非位於黃埔)的一家燒味店, 地方污穢, 食具油立立, 已經覺得很差. 但是…. 這店的污穢…. 真是令人很不安, 令我想起, 周星馳 “唐伯虎點秋香” 內的一句 “強中自有強中手, 一山還有一山高…”.
2013-02-06
$25 (Dinner)
2012-11-23 248 views
叉燒燒鵝飯, 三條白菜伴碟, 點都好過無, 叉燒外表美觀, 並非那些染料般的假紅色, 色澤鮮得來並不太紅, 咬落亦軟硬適中, 略有蜜味, 肥九瘦一比例, 可以再肥些少更佳, 講明燒鵝而非燒鴨, 鵝味不足, 有一半肉欠皮, 肥膏適中不算多, 唯欠皮部份食落略寡, 白飯太淋太濕, 有些少一舊舊, 不合格, 奶茶濃滑熱適中, 下午茶時段, 收四十元, 不便宜,
2012-11-22
$40 (Tea)
2012-11-22 166 views
是日放工后頗爲疲憊,生記門外又大排長龍,沒耐心等,看不遠處的這間燒腊鋪挂滿紅紅的燒腊,從乳豬到叉燒,種類齊全,油光閃亮,很是誘人,決定一試,要了叉燒飯同燒鴨飯。 叉燒飯:年輕的小哥很細心,問我要肥要瘦,雖然覺得很picky,還是硬著頭皮說半肥瘦,他很耐心地挑了一條給我,回家看果然有肥有瘦,有點肥脂確實好味不少,甘香濃郁。叉燒蜜度夠,入口也松化,但瘦肉部分稍欠肉香。燒鴨飯:給的腿部,鴨皮鬆脆,皮下脂肪較少,但脂香已滲入肉中,鴨肉滑嫩,比叉燒更好味。 之前已經覺得生記的鴨飯28蚊很便宜,這家的燒腊單拼22蚊,分量夠多也都算好味,絕對物有所值,是很實惠的街坊鋪頭。P.S.例湯很普通,嘴叼的朋友不如拿汽水好了。

P.S.例湯很普通,嘴叼的朋友不如拿汽水好了。
2012-11-15
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$22 (Dinner)
2012-07-06 189 views
行經蕪湖街,見一間燒臘店的食物擺放有序,义燒鮮紅欲漏,令我垂涎。 店員似乎看透我的心意,向我招徠,好! 就試一試。這裡外賣$21,堂食$24,雙併同價兼送餐湯。 我要了义油雞飯加$2轉汽水,誰知所謂汽水竟然是内地康師傅出品,真是被氣懷!回說那义油雞飯,义燒並非燒得香而是浸得香那種,油雞有肉又不太肥,雖然油雞和义燒都鹹了一點,但味道卻不錯。 連飯也很軟熟,十分難得。和其他燒臘店一樣,店內狹窄而且油濡濡的,還是外賣好一點!

和其他燒臘店一樣,店內狹窄而且油濡濡的,還是外賣好一點!
$26 (Lunch)
2012-05-10 134 views
三月中旬‧炎熱其實這個字號在區內不止一間,可算是幾有規模的燒臘店。想試試這裡的燒雞肝,雖然燒得比較乾身,但味道濃郁鮮美,很不錯。買了二十元,已經吃了好一會。也買了一條叉燒試試,偏甜味,肉質有咬口,但沒有什麼肉味,不算出色。反而臨走前看到有金錢雞,下次來幫襯就吃這個。
三月中旬‧炎熱

其實這個字號在區內不止一間,可算是幾有規模的燒臘店。

反而臨走前看到有金錢雞,下次來幫襯就吃這個。
為這個而來
雞肝好吃,叉燒一般
下次來,要試這個
TakeAway
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Credit Card Offers, Others
為這個而來
2011-05-22 114 views
晚飯3個人,叫咗5柳鯇魚,海哲手撕雞,豆腐火脯煲。5柳鯇魚幾好,38。豆腐火脯煲,一般,唔算差但無咩特別,最特別係勁米酒味....都係38海哲手撕雞,如果都係38,都OK,但哩個要48,所以唔OK。雞都幾"鞋"總的而言,行開會再幫襯。不過試過佢地啲义燒.....真係乾同瘦加硬咗少少,以燒味店嚟講真係有待改進....但由於我鐘情街坊小店,所以都俾個笑佢。
晚飯3個人,叫咗5柳鯇魚,海哲手撕雞,豆腐火脯煲。

5柳鯇魚幾好,38。

但由於我鐘情街坊小店,所以都俾個笑佢。
2011-05-19
2010-02-19 157 views
好幾次乘車經過此處時都看見一串串的即燒金錢雞,登時想起得龍那舉世無雙的出品及小時候吃着已告老歸田已久的金菊園的妙品時那滋味。想至此口水不斷猛吞,忍不住馬上驅車來吃一頓....就坐後馬上點吃金錢雞,之後經阿姐提醒說原來連金錢雞也可與其他燒味來個雙併飯的,那就更是求之不得了,於是立即來份燒肉拼金錢雞飯.....習慣上此等街坊燒爉店一就坐後便會端上一大碗例湯,這裡當然也不例外。面前的這碗菜乾豬骨湯,煲得頗夠火喉,再加上料足亦沒太多msg,總算是喝得過的....可惜令人等得讓人望穿秋水的金錢雞卻是一大劣作 --- 冰肉只是一大片油淋淋的肥騰騰東西,毫無爽口之感,試了一口,忍不住便吐出來;义燒硬如在吃柴皮,韌得殺死人,下場自然是跟那肥肉一樣了;鳳肝相對上已能入口,最小是可好咬得動及吃得進肚的;燒肉送來的是那些像餸頭餸尾的下等貨,肉韌之餘皮又像在吃橡筋,不知所謂...最後是以例湯來送飯吃,問你驚未
,忍不住馬上驅車來吃一頓....

,於是立即來份燒肉拼金錢雞飯.....

;义燒硬如在吃柴皮,韌得殺死人
,下場自然是跟那肥肉一樣了
;鳳肝相對上已能入口,最小是可好咬得動及吃得進肚的
...

最後是以例湯來送飯吃,問你驚未