2023-07-27 238 views
今次慕名嚟 #食神麗宮 ,係想一嘗星爺《食神》中出過鏡嘅中菜顧問 - 戴龍師傅煮嘅味道 👨🏻‍🍳唔好以為有電影光環,餐廰就會markup到勁貴,其實價錢非常親民👍🏻 基本上亂嗌都無問題,全部都幾好食呀~► 特醬燒乳鴿必試!浸乳鴿嘅鹵水配料加入貴價嘅春砂仁,呢款既可入藥又可食用嘅香料令乳鴿有種特別嘅香氣🐦師傅係飯市期間分段鮮浸鮮炸,確保乳鴿由浸熟開始起45分鐘內,新鮮熱辣上枱🔥咬落juicy,口感鮮嫩,勁抵食!一人一隻唔好爭~► 食神皇帝炒飯嘩錦鯉魚造型精緻,炒飯採用精選靚米及野生糙米🍚 又選用天然生曬生抽中的極品「盆抽」,好惹味!啖啖蟹籽、帶子、蝦,足料~ 呢個炒飯雖然粒粒分明,但係口感同平時唔同,飯粒比較軟糯,幾特別😯► 魔汁生煎蓮藕肉餅迷仔肉餅方便分享,雖然細細塊,但口感好彈牙,時間控制得好好👏🏻如果可以多啲蓮藕加啲口感更正!► 金絲脆蝦球好脆,嗰種炸漿係細個成日食到,炸出嚟酥脆,係童年回憶 🍤 蝦大大隻又爽口,幾彈牙,但一人食四隻有啲飽,加啲醬點吓就好喇。下次嚟我要食「黯然消魂飯」同燒腩仔😋🍴

► 特醬燒乳鴿

► 食神皇帝炒飯