2015-11-12 2886 views
香港人至愛食海鮮,加上韓風一直未停,海鮮九層塔一黎到香港,即刻大受歡迎。不過,價錢偏貴,所以一直未往一試。好彩,身邊有精打細算朋友,居然發現平時去飲先去既酒樓竟然有海鮮塔,仲要8位用只係$1988,當然即刻call齊人一試龍與鳯la~一上台,絕對先聲奪人,份量十足,見到都開心!第一層:龍蝦+海蝦每人半隻龍蝦,蝦都每人十幾廿隻!而且好新鮮,無霉蝦出現!第二層:象拔貝+大蜆每樣一人一隻,新鮮,唔"un",超甜!第三層:蟹+扇貝蟹多羔,唔水,好食;扇貝大大隻唔"un",正!第四層:多寶魚肉滑少骨,不過呢種魚比較淡魚味,ok la~第五層:蜆+翡翠螺+東風螺+青口+鮑魚仔全部都好鮮甜,而且蒸左咁耐都唔會過熟,不過由於已經食得太多野,亦都怕胃痛,我只係食左少少。第六層:海鮮湯入面有蝦有蜆有菜有豆腐,食左咁多海鮮,飲番個湯暖下胃,正!總結:鍾意食海鮮一定、一定、一定(好重要,所以要講3次) 要試!

一上台,絕對先聲奪人,份量十足,見到都開心!

第一層:龍蝦+海蝦
每人半隻龍蝦,蝦都每人十幾廿隻!而且好新鮮,無霉蝦出現!

第二層:象拔貝+大蜆
每樣一人一隻,新鮮,唔"un",超甜!

第三層:蟹+扇貝
蟹多羔,唔水,好食;扇貝大大隻唔"un",正!

第四層:多寶魚
肉滑少骨,不過呢種魚比較淡魚味,ok la~

第五層:蜆+翡翠螺+東風螺+青口+鮑魚仔

第六層:海鮮湯
入面有蝦有蜆有菜有豆腐,食左咁多海鮮,飲番個湯暖下胃,正!

• 海鮮塔