2020-05-21
2020年5月16日 星期六好難得一家人可以喺週末嘅時候一齊食lunch,所以就專登出到去銅鑼灣食,約埋女朋友一齊今次就揀咗去打邊爐,因為屋企人話好耐冇打過邊爐,但係又唔想揀夜晚食,怕好難消化,所以我就專登book咗呢一間餐廳,貪佢嘅環境唔會太嘈,可以專心食嘢去到發現原來點菜要用自己嘅手機點,只要喺張單上面scan返QR code就開到,十分方便,裏面仲有圖片俾你睇到食物大概係咩樣點完食物首先嚟到嘅當然係湯底,我哋要咗鴛鴦湯底,分別係蕃茄湯底同大骨滋補湯底,左手邊嘅蕃茄湯底又好濃烈嘅蕃茄味,裏面仲有一舊舊蕃茄添。至於右手邊嘅大骨滋補湯底,真係見到湯底係奶白色,同埋要有大大舊豬骨喺裏面跟住火鍋配料就陸續送到,有美國安格斯優質肥牛,見到切得好薄,而且脂肪嘅分布好平均,所以我哋唔係淥左好耐就即刻夾上嚟食。食落去嘅時候唔算有太多脂肪,牛肉味都好重之後有手打三寶丸,分別係蝦丸、墨魚丸、同牛丸,見到三粒嘅形狀都好平均,食落去嘅時候覺得好彈牙同好有咬口呢個凍豆腐冇諗到淥完之後形狀都冇乜太大改變,唔似得平時食嘅豆腐咁夾落去係鬆散嘅,反而食到裏面係好似蜂巢形狀咁有結構,豆味都好出之後有桂花蚌,睇到份量都
之後有桂花蚌,睇到份量都唔少,放落去火鍋嘅時候蚌身即時收縮,好快就變晒顏色,已經熟晒,而食落去嘅時候係爽脆嘅
至於呢一個黑豚腩肉,睇落去好似好多脂肪咁,但係淥熟咗之後又唔發覺有好多油份,食落去都充滿黑豚味
再嚟喺呢一間舖頭必點嘅重慶炸酥肉,其實只係炸豬肉黎,不過炸得好香,而且食落去真係有麻麻哋嘅感覺,越食越過癮
最後有甜品,紅糖糍粑,食落去煙煙韌韌,有啲似麻薯嘅感覺,而紅糖汁就唔太甜,岩岩好
食左勁多野食,真係做幾多運動都唔夠