2010-10-05
天氣漸涼,又係打邊爐既時候。對於我呢類懶人黎講,快餐店既火鍋就係我杯茶啦。話說大記出左個新既鮮茄龍蝦湯,好似好吸引。咁呢晚有時間,就過左黎食。湯底呢個龍蝦湯算幾鮮甜,好有蝦味。而且不乏蕃茄味,個湯黎打邊爐真係唔錯。不過我細佬都係覺得豬骨湯先係皇道。配料講真,年年都係差唔多。講番例牌野,肥牛肥瘦均勻,算係預測之內。而豚肉既質素都唔錯,比我預期既好。但我都係鍾意食肥牛多,始終佢係我杯茶。每年都有新野既,好似係布袋豬肉丸。即係豆卜釀上豬肉之作,呢個出品都唔錯,幾得意架。而其他野,好似係蝦滑,都算幾新鮮入味。去到最後,點都要整個烏冬食下,做個美好既作結啦。另外,想提下醬汁。除左辣椒同醬油之外,仲有個芝麻醬點牛肉,呢個同牛肉真係好夾架。飲品今年新出鹹檸檬雪碧,飲落好清新。鹹檸既味道好重,而且飲落好舒服,絕對係打邊爐既良伴。整體上都幾好,服務真係唔錯。加水加得及時,而且野食都唔錯,無乜野可以挑剔。
就過左黎食。
湯底
唔錯。不過我細佬都係覺得豬骨湯先係皇道。
配料
佢係我杯茶。每年都有新野既,好似係布袋豬肉丸。即係豆卜釀上
個同牛肉真係好夾架。
飲品
絕對係打邊爐既良伴。
野可以挑剔。